Liturghie arhierească la Mănăstirea Fâstâci din judeţul Vaslui

În Duminica a VI-a după Paşti (a Orbului din naştere), duminică, 24 mai 2020, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fâstâci din judeţul Vaslui.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericolul ideologiilor, despre încercările de manipulare a adevărului şi despre negarea evidenţelor. Ierarhul Huşilor a comparat atitudinea fariseilor şi cărturarilor din pasajul evanghelic citit cu tendinţele contemporane de răstălmăcire a realităţii: „Ochii sunt cei care vorbesc despre sufletul unui om. Poţi să îţi dai seama din ochii unui om dacă este blând, luminos cu inima sau dacă este răutăcios şi viclean. Poţi să îţi dai seama dacă este sentimental, răbdător şi smerit. Închipuiţi-vă că vă întâlniţi cu oameni care au ochii acoperiţi. Nu veţi putea distinge caracteristicile şi trăsăturile specifice ale acelora. Doar văzând ochii omului, îl poţi descrie”.

Preasfinţia Sa a descris încercările de manipulare la care a fost supus orbul vindecat, identificând şi sursa înţelepciunii de care acesta a dat dovadă. Ierarhul Huşilor a vorbit apoi despre pericolul ideologiilor şi despre cum acestea încearcă să se insinueze în societatea contemporană: „Nu credeţi că lucrurile stau cam la fel şi în lumea în care trăim? Ni se neagă evidenţele, credinţa, minunea pe care o trăim de fiecare dată în Liturghie prin Împărtăşanie. De ce se întâmplă toate acestea? În spatele acestor negări a evidenţelor, a ceea ce noi trăim în calitate de creştini, în Biserică, stă o ideologie. Ideologiile, spunea părintele Arsenie Papacioc, nu au mamă, nici tată. Ele ucid întotdeauna. Ateismul este o ideologie care ucide. Nu-i interesează omul, cu toate trăirile lui personale şi cu ceea ce el experimentează la nivel personal în relaţia sa cu Dumnezeu. Caută să le desfiinţeze”.

Episcopul Huşilor a vorbit în acelaşi timp despre atacul ideologic asupra Sfintei Împărtăşanii, ilustrând din tradiţia vizuală a Bisericii cine este cel care luptă permanent împotriva lui Hristos.

Prima biserică a Mănăstirii Fâstâci fost ctitorită în secolul al XVII-lea de familia Palade. Actuala biserică a fost zidită de Voievodul Mihail Racoviţă în anul 1721 (în a treia sa domnie, între anii 1715-1726).

Citește alte articole despre: slujire, manastire, fastaci, ierarh, cuvânt

De la același autor

Ultimele din categorie