Liturghie arhierească la Mănăstirea Mălinești
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit duminică, 10 mai 2020, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălineşti din județul Vaslui.
Preasfinția Sa a făcut referire, în cuvântul de învăţătură, la drepturile omului, care trebuie să fie în strânsă legătură cu responsabilităţile. Ierarhul a evidenţiat latura egoistă a celor care aşteptau să se vindece la scăldătoarea Vitezda: „Ori de câte ori ascultăm cuvântul lui Hristos, ne gândim care ar putea să fie relevanţa şi mesajul pe care ni-l transmite nouă, celor de astăzi. În mod firesc, fiecare cuvânt al lui Dumnezeu ne binecuvintează, iar dacă avem trăire interioară, putem descoperi importanţa şi mesajul pentru fiecare dintre noi. Chiar dacă a fost rostit acum două mii de ani, are actualitate şi concreteţe, cum nu ne putem da seama. Această duminică este dedicată unei minuni pe care Hristos a săvârşit-o cu un om paralitic, care aştepta, de 38 de ani, vindecarea, izbăvirea de această suferinţă. Din păcate, atmosfera în care trăia acest bolnav era una prin excelenţă a egoismului. Fiecare din cei care se aflau lângă scăldătoarea de la Vitezda considerau că este un drept al lor să primească vindecare – ceea ce era perfect legitim. Însă toţi cei care erau bolnavi se gândeau numai la ei înşişi. Au devenit oameni egocentrici. Nu au luat în calcul că pot fi oameni mult mai neputincioşi şi care nu au şansa, la nivel fizic, să se arunce în scăldătoare. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori considerăm că avem doar drepturi, desprinse de orice fel de responsabilitate”.
De asemenea, Ierarhul Huşilor a subliniat faptul că aşa cum sunt categorii de oameni care îşi revendică exclusiv drepturile, fără să ţină cont de responsabilităţi, există şi categorii cărora li se pretinde numai exercitarea responsabilităţilor. Îndemnul Părintelui Episcop Ignatie a fost acela de a evita paralizia morală şi de a fi atenţi şi sensibili faţă de nevoile celorlalţi, amintind pericolul lipsei echilibrului dintre drepturi şi responsabilităţi, în lumea în care trăim.