Liturghie arhierească la Mănăstirea Popăuţi

Arhiepiscopia Iaşilor

Liturghie arhierească la Mănăstirea Popăuţi

Obştea monahilor de la Mănăstirea Popăuţi din judeţul Botoşani a primit, în „Duminica Femeilor Mironosiţe“, vizita Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu arhim. Ioan Harpa, stareţul mănăstirii şi exarhul mănăstirilor din zona Botoşani, şi cu preoţii slujitori ai mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Teofan a evidenţiat că „în Duminica Mironosiţelor, Biserica ne aşază în faţa noastră, în sensul pedagogiei dumnezeieşti, pe femeile purtătoare de mir, pentru a ne ajuta să ne apropiem de Taina Învierii. Femeile mironosiţe, întrucât n-au fugit de lângă crucea Mântuitorului, precum bărbaţii, au fost învrednicite de Dumnezeu cu sfinţenie. Toate darurile sunt aşezate în bărbat şi femeie, dar sunt daruri cu accente diferite. În mintea femeii există mai multă intuiţie, mai multă sensibilitate, mai multă deschidere pentru a accepta şi ceea ce uneori mintea are dificultăţi în a înţelege. Femeile purtătoare de mir au fost deznădăjduite văzându-L pe Mântuitorul răstignit pe cruce, dar simţeau şi aveau intuiţia apariţiei unui soare care apare la orizont, chiar dacă în momentul răstignirii întunericul domina. Au simţit că ceva trebuia să se întâmple, că nu acela era sfârşitul. Au văzut şi cutremurul, au auzit şi mărturisirea sutaşului şi au fost cuprinse de aşteptare şi nădejdea Învierii“.

În încheiere, IPS Teofan a vorbit despre importanţa femeii şi rolul ei în familia creştină: „Mamele şi surorile creştine sunt chemate să se înveşmânteze în hainele femeilor purtătoare de mir, să-L urmeze pe Hristos îndeaproape, să-I asculte cuvintele, să încerce să le înţeleagă şi să-I simtă prezenţa, şi atunci vor avea curaj în a-L mărturisi, prin rugăciune, prin naştere de prunci, prin aducerea copiilor la Sfânta Biserică, prin învăţarea lor de la semnul Sfintei Cruci până a le aşeza în mâna lor Cartea Sfântă şi a-i conduce la Dumnezeu. Atât bărbaţi, cât şi femei, formăm cu toţii poporul lui Dumnezeu aşezat la picioarele Crucii, fiecare cu darurile specifice cu care Dumnezeu ne-a înzestrat. Trebuie să încercăm să fim de ajutor unii altora, în special în sânul familiei, unde darurile bărbatului trebuie să fie întregite de cele ale femeii“.

Citește despre: