Liturghie arhierească în Parohia Dobrina din Huşi

20 Ianuarie 2020 15:42 Constantin Ciofu Episcopia Huşilor

În Duminica a 29-a după Rusalii (n.r. duminică, 19 ianuarie 2020), Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Dobrina din Huși.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte şi părintele Vladimir Beregoi, consilier pe Sectorul economic şi social-misionar al Eparhiei Huşilor, părintele Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Huşilor, şi părintele Marius Cătălin Antohi, protopop de Huşi. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învăţătură în care, pornind de la episodul vindecării celor zece leproși (Ev. Luca 17,12-19), a arătat semnificațiile duhovnicești ale acestei minuni în viața creștinilor. Mai întâi, Preasfinția Sa a reliefat starea duhovnicească a leproșilor vindecați de Mântuitorul: „Cei zece leproși, la întâlnirea cu Mântuitorul Hristos, Îi cer mila și ajutorul, iar atitudinea lor când Îl întâlnesc pe Hristos, Doctorul doctorilor sau Doctorul prin excelență, era una de umilință și de smerenie, chiar dacă venea dintr-o stare de disperare sufletească. Fiecare dintre noi, în parte, am trăit, probabil, momente de disperare sufletească. Omul când este disperat are mai multă credință și mult mai mult bun simț. Bunul simț te ajută să fii un om smerit, un om credincios și, mai presus de toate, să fii un om recunoscător. Mesajul central al acestei minuni prin care au fost vindecați cei zece leproși este recunoștința pe care o numim «floare rară». Întotdeauna când reflectăm asupra acestui mesaj al pasajului evanghelic, cred că mai este un alt înțeles pe care vrea să ni-l transmită Hristos și anume faptul că fidelitatea față de binefăcător este semn de sănătate sufletească”.

Distincţie pentru epitropul Ioan Ciomaga

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât declararea anului 2020, în Patriarhia Română, ca „An omagial al pastorației părinților și copiilor” și „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”, Părintele Episcop Ignatie a conferit Crucea Episcopiei Hușilor și Diploma de excelență a eparhiei domnului Ioan Ciomaga, epitropul Parohiei Dobrina și membru onorific al Adunării Eparhiale, ca semn de apreciere a activității filantropice puse în slujba ajutorării semenilor aflați în nevoie, numindu-l „un om discret şi un bun filantrop”. Părintele paroh Neculai Trofin a mulțumit apoi Ierarhului Hușilor pentru că a slujit Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Preasfințitul Ignatie, alături de soborul clericilor prezenți, a oficiat Slujba Parastasului pentru roaba lui Dumnezeu Silvia, mama părintelui paroh Neculai Trofin, cu prilejul împlinirii unui an de la mutarea la cele veșnice.

 

Citește alte articole despre: slujbă, slujire, Dobrina, Huși, PS Ignatie, credinţa, credincioși

De la același autor

Ultimele din categorie