Liturghie arhierească și sfințirea cea mare a apei la Catedrala episcopală din Vârșeț
Sâmbătă, 6 ianuarie 2024, la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului”, din Vârșeț, Republica Serbia, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a săvârșit Sfânta Liturghie și sfințirea cea mare a apei, rânduială liturgică specifică acestui praznic împărătesc.
În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanța Botezului Domnului ca eveniment istoric și, mai ales, ca Praznic al Arătării (Epifaniei) și al Sfințirii. „Mântuitorul se botează în râul Iordan, de la prorocul Ioan Botezătorul, acest moment fiind cea dintâi arătare sau descoperire (Teofanie) a Sfintei Treimi în Noul Testament. Sfinții Părinți, în special Sfântul Ioan Gură de Aur și Fericitul Ieronim, învață faptul că Epifania Sfintei Treimi s-a întâmplat la Botezul Domului și nu la Nașterea Sa pentru că era necesar ca Mântuitorul să fie cunoscut sau știut de lume. Până la Botez, Hristos nu era cunoscut de oameni, deși trăia în mijlocul lor. Nici măcar Sfântul Ioan Botezătorul nu-L cunoștea, mărturie în acest sens oferindu-ne Sfânta Evanghelie: „Eu botez cu apă”, zice Sfântul Ioan Botezătorul, „dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei” (Ioan 1, 26-27).
Totodată, Preasfinția Sa a amintit că Boboteaza este și Praznicul Sfințirii, pentru că arătarea Sfintei Treimi descoperă și harul cel mântuitor al lui Dumnezeu, care ne însoțește pe fiecare dintre noi, încă de la Taina Sfântului Botez, pe drumul către mântuire. „Luminat de Sfântul Duh, Ioan Botezătorul vede în Hristos pe Dumnezeu, din acest motiv prima reacție a fost să refuze să-L boteze, așa cum ne arată Evanghelistul Matei (cap. 3). Mântuitorul, însă, îl îndeamnă să împlinească rânduiala lui Dumnezeu. Botezul Domnului sfințește firea apelor, astfel încât toți cei care au primit Botezul în numele Mântuitorului, prin apă și prin Duh, devin, prin străduință și pocăință, moștenitori ai Împărăției cerurilor”.
În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc și două hirotonii, una întru diacon, pe seama Catedralei Episcopale, iar cea de-a doua întru preot, părintele diacon Claudiu Saghin fiind hirotonit pe seama parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, localitatea Jamul Mic, Voivodina, Serbia.
Prin grija ostenitorilor Catedralei episcopale, credincioșii au primit Aghiasmă Mare în recipiente din plastic etichetate, pregătite special încă din ajunul Praznicului.