Liturghie arhierească şi Taina Sfântului Botez săvârşite la Biserica "Sfântul Nicolae" din Zalău
Duminică, 27 aprilie 2014, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei „Sfântul Nicolae” din Zalău, parohie păstorită de către preacucernicul părinte consilier Ionuţ Pop. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohiei înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, la slujbă au fost prezenţi mulţi credincioşi atraşi de bucuria de a fi alături de Ierarhul lor, dar şi pentru a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, odorul cel mai de preţ al acestui sfânt locaş.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a acordat domnului Mircea Culda „Diploma de binefăcător” pentru sprijinul acordat la ridicarea Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, dar şi a bisericii „Sfântul Nicolae”.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a prezentat viaţa Sfântului Apostol Toma, referindu-se în mod special la pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii. Astfel, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că „deşi Apostolul Toma este numit «necredinciosul», niciunul dintre ceilalţi Apostoli nu a crezut în învierea Domnului Hristos înainte de a-L vedea”.
Necredinţa sau îndoiala lui Toma arată slăbiciunea firii umane, iar faptul că Apostolul a dorit să atingă mâinile şi coasta lui Hristos cel înviat dovedeşte, sau mai degrabă confirmă, curiozitatea firii omeneşti în legătură cu realităţile mai presus de fire.
Poetul Tudor Arghezi a descris foarte expresiv dorinţa omului de a-L cunoaşte pe Dumnezeu prin mijloace empirice, în poemul „Psalm VI”, unde a scris: „Vreau să Te pipăi şi să urlu: «Este!»”.
Apostolul Toma a fost sincer şi curajos, pentru că a afirmat ceea ce gândeau şi alţii, dar se temeau să destăinuie celor din jur.
Sfânta Tradiţie consemnează faptul că, la îndemnul Mântuitorului, Toma I-a atins mâinile şi coasta, iar prin aceasta a încredinţat o lume întreagă că Domnul Hristos a înviat cu acelaşi trup cu care a vieţuit în lume, care deşi era înduhovnicit, purta semnele cuielor şi al suliţei.
După rostirea cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Petroniu a încreştinat pe cel mai nou membru al familiei părintelui paroh, săvârşind Taina Sfântului Botez pentru pruncul Bogdan-Nicolae Pop.
Parohia Sfântul Nicolae a fost înfiinţată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfinţitului Părinte Petroniu ca primul episcop al Sălajului. (Sursa: episcopiasalajului.ro)