Lucrări de construcţie la zidul de incintă al Mănăstirii Voroneţ
Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava a demarat în luna iulie a anului 2019 un proiect de reabilitare al zidului împrejmuitor al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, monument istoric. Şantierul are avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi se derulează prin implicarea obştii străvechii aşezări monahale.
Zidul de protecţie al Mănăstirii Voroneţ se află în plin proces de reconstrucţie. La iniţiativa stavroforei Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, şi prin implicarea stavroforei Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, în urmă cu doi ani au fost începute demersurile pentru reconstruirea zidului. În prezent, sunt zone ale construcţiei care, din cauza fisurilor, reprezintă un pericol. Cu avizul specialiştilor de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, au fost demarate lucrările de refacere pentru zidul de protecţie al monumentului înscris din anul 1993 în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). „Acesta este al patrulea zid care se construieşte pentru a asigura spaţiul de protecţie pentru biserica mănăstirii noastre numită «Capela Sixtină a Orientului» pentru marea frescă a Judecăţii de Apoi de pe faţada de vest. Avem şansa să colaborăm cu oameni foarte valoroşi, buni meseriaşi, care sunt atenţi la toate recomandările specialiştilor. Mă bucur pentru că angajaţii firmei de construcţie simt că au o mare responsabilitate. Ei desfăşoară o lucrare care necesită foarte multă atenţie şi multă colaborare între specialişti”, a amintit stavrofora Gabriela Platon.
Pelerinii care vin la Mănăstirea Voroneţ au posibilitatea să fie ctitorii acestei lucrări deosebit de importante, care va ocroti Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. „Preoţii îi pomenesc la sfintele slujbe pe ctitori, miluitori şi binefăcători. Bunul Dumnezeu ştie fapta fiecărui om şi nu uită pe nimeni. Noi am învăţat de la stavrofora Irina Pântescu să chivernisim ceea ce ni se oferă pentru a cheltui mai apoi pentru lucrurile care sunt prioritare. Fondurile necesare pentru ridicarea noului zid nu sunt suficiente. Am primit o sumă importantă de la Consiliul Judeţean Suceava, care a acoperit doar o mică parte din costuri. Ne dorim ca autorităţile centrale să sprijine locaşurile care au nevoie de renovare. Noi facem acel puţin necesar pentru a lăsa moştenire şi urmaşilor noştri”, a mai adăugat stareţa Mănăstirii Voroneţ.
Proiectul de restaurare şi de consolidare al zidului a fost întreprins de arhitectul Virgil Polizu. Lucrările au început în latura nordică prin consolidarea terenului cu piloni foraţi la adâncimi de până la şase metri. „Se dărâmă ceea ce nu se poate restaura şi se rezideşte. În anul 2020 se va continua pe latura de est şi ulterior pe latura de vest. În partea nordică, zidul a cedat, astfel că a devenit pericol public”, a explicat Mircea Gheorghe Leţiu, directorul Firmei SC EURAS SRL din Satu Mare. Amintim că între anii 2008-2014, firma amintită a refăcut acoperişul bisericii monument şi chiliile din apropierea sfântului locaş, pe locul fostelor ruine.