Biserica Martirilor din Raqqa - sediu al Statului Levantului şi Irakului

Religia în lume

Biserica Martirilor din Raqqa - sediu al Statului Levantului şi Irakului

    • Biserica Martirilor din Raqqa - sediu al Statului Levantului şi Irakului
      Biserica Martirilor din Raqqa - sediu al Statului Levantului şi Irakului

      Biserica Martirilor din Raqqa - sediu al Statului Levantului şi Irakului

Catedrala armeană creştină a Martirilor, o construcţie impunătoare, ridicată în secolul al XIX-lea, a fost modificată. Icoanele şi sfânta masă a altarului au fost arse, iar obiectele liturgice au fost scoase la licitaţie, pe internet.

În luna septembrie a anului 2013, sursele mediatice anunţau că în Siria a fost proclamată o formaţiune paralelă, aşa-numitul Stat al Levantului şi Irakului. Nerecunoscută de nicio altă formaţiune statală, noua alcătuire a ocupat prin forţă armată mai multe localităţi de la graniţa siriană cu Irakul. A fost un conflict ce a lăsat în urmă aproximativ 100.000 de morţi şi a forţat peste două milioane de oameni să se refugieze în Liban. Fără a lua în calcul teoriile conspiraţioniste, noul stat conservator islamic a ales să ocupe şi să devasteze tocmai localităţile locuite preponderent de către creştini. Nord-estul Siriei era singurul loc din lume în care încă se vorbea arameica, limba Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel, o comunitate de aproximativ 23 de milioane de locuitori a fost vizată de către extremişti prin atacuri armate, răpiri, distrugerea bisericilor şi ameninţări publice.

În luna octombrie 2013, islamiştii din grupulul Al-Nusra, o ramură a Al-Qaeda, au preluat oraşul de loiali guvernului şi Raqqa. În primele zile au fost efectuate o serie de execuţii sângeroase ale celor suspectaţi de sprijinirea regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Apoi, după distrugerea Catedralei Siro Iacobite, a paraclisului ortodox, rebelii au preluat cea mai mare biserică a oraşului şi au transformat-o în sediu administrativ. Catedrala armeană creştină a Martirilor, o construcţie impunătoare, ridicată în secolul al XIX-lea, a fost modificată. Icoanele şi sfânta masă a altarului au fost arse, iar obiectele liturgice au fost scoase la licitaţie, pe internet.