Cei doi episcopi sirieni răpiţi au fost localizaţi în Turcia

3 Decembrie 2013 17:32 Nicolae Pintilie Religia în lume

Veşti nu au existat până săptămâna trecută, când agenţia de ştiri Interfax a relatat informaţiile obţinute de la Marele Muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun. Conform spuselor clericului musulman, cei doi episcopi sunt, în prezent, pe teritoriul Turciei, ţinuţi ostatici de către militanţii ceceni.

În urmă cu aproximativ nouă luni, militanţii opoziţiei siriene au răpit, în apropierea oraşului Aleppo, doi episcopi. Mitropolitul greco-ortodox Paul de Alep, fratele Patriarhului Ioan al Antiohiei şi Johanna Ibrahim, Mitropolitul siro-iacobit al aceluiaşi oraş, se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael. Maşina lor a fost atacată, şoferul, care era şi diacon, a fost ucis, iar episcopii au fost urcaţi în alt vehicul, pierzându-li-se urma.

Veşti nu au existat până săptămâna trecută, când agenţia de ştiri Interfax a relatat informaţiile obţinute de la Marele Muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun. Conform spuselor clericului musulman, cei doi episcopi sunt, în prezent, pe teritoriul Turciei, ţinuţi ostatici de către militanţii ceceni.

Informaţiile au fost obţinute prin implicarea Elenei Agapova, reprezentantă a Societăţii Imperiale Ortodoxe a Palestinei. Comunicatul dat de aceasta, după reluarea discuţiilor cu Ministerul de Interne Turc, precizează că episcopii au fost răpiţi pentru a şantaja Patriarhia de Antiohia, care revendică domenii în Antakya, pe teritoriul Turciei, într-o zonă locuită de către separatiştii ceceni.

Problema celor doi episcopi răpiţi a fost atinsă şi de generalul Abbas Ibrahim, reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în cadrul Ligii Arabe. După întrunirea din Qatar, s-a auzit că episcopii sunt ţinuţi ostatici în oraşul Bsaktin, la 20 de kilometri nord-vest de graniţa cu Siria. Emirul Qatar-ului, Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a promis Patriarhului maronit, Bechara Rahi, că va ajuta la eliberarea celor doi clerici.

Citește alte articole despre: episcopi rapiti, Paul de Alep, Johanna Ibrahim

De la același autor

Ultimele din categorie