Episcop răpit în Republica Centrafricană

„Din voia Domnului am fost lăsat să văd ce înseamnă a suferi pentru credință și nu am văzut totul. Nu a îngăduit Domnul să merg până la capăt, poate nu aș fi avut tăria să mărturisesc. Nu deplâng soarta mea, ci lăcrimez pentru turma încredințată și nu doar pentru turmă”. 

Republica Centrafricană, o țară în care creștinii alcătuiesc o comunitate ce depășește jumătate din populația totală, a devenit în această lună ținta a unor grupări rebele jihadiste. În acest context, membrii formațiunii Seleka au atacat mașina episcopului creștin Nestor al Eparhiei Ortodoxe de Désiré Nongo - Aziagbia Bossangoa.

Fiind în drum spre o parohie și însoțit de către trei clerici, acestuia i s-a poruncit să coboare din mașină și să predea toate bunurile pe care le deținea în acel moment. Așa cum mărturisește unul dintre preoții care a fost eliberat, episcopului i-au fost luate mitra, englopionul și cârja arhierească, apoi a fost urcat într-o altă mașină.

După câteva zile de captivitate, episcopul și cei doi preoți au fost eliberați la granița Republicii Centrafricane cu statul Ciad. Ajunși în prima localitate, au fost recuperați de către oficialitățile statale. În comunicatul de presă postat pe  site-ul Courier Maghreb în ziua de 14 mai, episcopul a povestit situația limită prin care a trecut: „Din voia Domnului am fost lăsat să văd ce înseamnă a suferi pentru credință și nu am văzut totul. Nu a îngăduit Domnul să merg până la capăt, poate nu aș fi avut tăria să mărturisesc. Nu deplâng soarta mea, ci lăcrimez pentru turma încredințată și nu doar pentru turmă. La 28 aprilie, Seleka  a atacat spitalul din Nanga , acolo unde a ucis 22 de persoane, inclusiv trei medici creștini. În doar 18 luni de violență în Republica Centrafricană, mii de oameni au murit, iar mai mult de un sfert din populație a fost strămutată. 70% dintre copiii țării mele nu mai sunt la școală, iar unii au fost recrutați ca soldați încă de la 14 ani. Asta deplâng!”.

De la același autor

Ultimele din categorie