Episcopul Raphael Sako – „în Irak creștinii sunt sus, pe Cruce”

Religia în lume

Episcopul Raphael Sako – „în Irak creștinii sunt sus, pe Cruce”

    • Episcopul Raphael Sako – „în Irak creștinii sunt sus, pe Cruce”
      Episcopul Raphael Sako – „în Irak creștinii sunt sus, pe Cruce”

      Episcopul Raphael Sako – „în Irak creștinii sunt sus, pe Cruce”

„Nu mai putem… Nu vrem lucruri mari. Doar o Liturghie liniștită și o viață pașnică. Vrem să ne creștem copiii în credința strămoșilor noștri, așa cum am moștenit-o. Nu mai vrem să fim răstigniți fără voia noastră. Am fost lângă Hristos, sus pe Cruce, timp de 2000 de ani… Acum vrem o dimineață a slăvitei Învieri!”

Aproximativ un milion de creștini aparținând mai multor comunități și confesiuni sunt „acasă” în Irak, într-un stat care a trecut, în ultimii ani, printr-un război ce nu își mai găsește sfârșitul. Comunitatea care deține procentul cel mai important este Patriarhia Chaldeeană Asiriană, cu sediul la Bagdad, condusă de către episcopul Raphael Sako.

Situația dezastroasă prin care trece această comunitate a făcut ca păstorul să scrie o scrisoare, pentru a atrage atenția întregii lumi asupra situației creștinilor din Irak:

„Credința în Domnul Hristos, Fiul lui Dumnezeu a fost trăită aici, la noi, încă din veacul apostolilor. De atunci până astăzi, creștinii ce au locuit între Tigru și Eufrat au pătimit cu Dumnezeul lor. Peste noi au venit toate. La început, persanii, apoi musulmanii, mutarea capitalei la Bagdad de către califii Abbasid, sosirea cruciaților, două invazii mongole din  anii 1258 și 1409, imperiul mamelucilor, sosirea Seljuk- ului turcesc și  apoi prigoana otomană. Parcă nu ar fi de ajuns, au mai venit peste noi și forțele americane și apoi partidul islamic Bass. Drama războiului civil și exodul în masă în Liban. Morți, răniți, distrugerea bisericilor și a clădirilor, prăbușirea economiei… Creștinii plecă. Ei își  părăsesc țara.

Nimeni nu este în măsură să știe ce va fi  cu viitorul lor. Nu mai putem… Nu vrem lucruri mari. Doar o Liturghie liniștită și o viață pașnică. Vrem să ne creștem copiii în credința strămoșilor noștri, așa cum am moștenit-o. Nu mai vrem să fim răstigniți fără voia noastră. Am fost lângă Hristos, sus pe Cruce, timp de 2000 de ani… Acum vrem o dimineață a slăvitei Învieri!”