Kessab - o nouă localitate siriană devastată

27 Martie 2014 17:44 Nicolae Pintilie Religia în lume

În dimineaţa zilei de Buna Vestire, când clopotele celor două Biserici anunţau slujba praznicului împărătesc, mai multe maşini cu luptători mascaţi au blocat intrările în Latakia.

Aşa cum informează The Armenian Weekly, în ediţia din 25 martie 2014, localitatea Kessab din nord-estul Siriei a fost cucerită de forţele rebele ale luptătorilor Al Nusra. Aflat în apropierea graniţei cu Turcia, lângă oraşul Latakia, satul era locuit preponderent de creştini aparţinând Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei şi a Întregului Orient, dar şi Catolicatului Armean.

Conform comunicatului de presă, în dimineaţa zilei de Buna Vestire, când clopotele celor două Biserici anunţau slujba praznicului împărătesc, mai multe maşini cu luptători mascaţi au blocat intrările în oraşul Latakia. În jur de 400 de familii din Kessab au reuşit să se refugieze în Latakia, adăpostindu-se în catedrala armeană a oraşului. Restul populaţiei a rămas în custodia Al Nusra, iar despre soarta acestor oameni, printre care se află copii şi bătrâni, încă nu se ştie nimic.

Conform martorilor care au reuşit să fugă, soldaţii au jefuit bisericile şi clădirile guvernamentale, luând prizonieri pe slujitorii bisericii şi pe oficialii sirieni. Conflictul, al cărui număr de prizonieri şi victime încă nu se cunoaşte, a fost raportat preşedintelui sirian Bashar Al Assad, de către episcopul armean Aram I la Antelias, printr-o scrisoare oficială. Cererile comunităţii armene au fost canalizate spre eliberarea prizonierilor şi posibilitatea creştinilor de a se întoarce la casele şi în bisericile lor.

De la același autor

Ultimele din categorie