Un nou sat devastat: Deir Atieh

3 Decembrie 2013 18:22 Nicolae Pintilie Religia în lume

Militanţii islamici au invadat oraşul Deir Atieh, aducând teroare şi moarte. Atacul nu s-a rezumat doar la distrugerea bisericii creştine din localitate şi a principalelor clădiri deţinute de către creştini. Rebelii au intrat în spital şi au luat ostatici pe cei bolnavi, separându-i pe creştini de restul pacienţilor. Salonul în care au fost mutaţi credincioşii ortodocşi a fost izolat, iar îngrijirea acestora a fost interzisă. 

Middle East Monitor, cotidian de limbă arabă, a publicat în ediţia din prima zi a lunii decembrie informaţii despre cucerirea unei alte localităţi din Siria, de către forţele rebele Al-Nasur.

Militanţii islamici au invadat oraşul Deir Atieh, aducând teroare şi moarte. Atacul nu s-a rezumat doar la distrugerea bisericii creştine din localitate şi a principalelor clădiri deţinute de către creştini. Rebelii au intrat în spital şi au luat ostatici pe cei bolnavi, separându-i pe creştini de restul pacienţilor. Salonul în care au fost mutaţi credincioşii ortodocşi a fost izolat, iar îngrijirea acestora a fost interzisă. Creştinii au fost închişi, lăsaţi, pur şi simplu, să moară – ignorându-se legea recunoscută pe plan mondial, care protejează viaţa celor aflaţi în instituţiile spitaliceşti.

Aproximativ 25 de mii de oameni din populaţia creştină au încercat să se refugieze în localităţile încă libere. Dar, satul a fost înconjurat, organizându-se mai multe puncte de control. Aici au fost cerute actele de identitate, credincioşilor refuzându-li-se părăsirea localităţii.

Situaţia este incertă. De pe 1 decembrie nu mai există nicio veste legată de soarta creştinilor din Deir Atieh. Nu se ştie nimic despre cei din spital care, cu siguranţă, au nevoie de îngrijiri urgente. Trupele guvernamentale duc lupte de gherilă pentru recucerirea locului. Dar, şansele de câştig sunt destul de mici, având în vedere că în Siria sosesc zilnic războinici Al Qaeda, care se alătură rebelilor Al-Nasur.

De la același autor

Ultimele din categorie