Lumina Sfântă a ajuns în România

Patriarhia Română

Lumina Sfântă a ajuns în România

    • Lumina Sfântă a ajuns în România
      Lumina Sfântă a ajuns în România

      Lumina Sfântă a ajuns în România

    • Lumina Sfântă a ajuns în România
      Lumina Sfântă a ajuns în România

      Lumina Sfântă a ajuns în România

Delegația Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul a ajuns în sâmbătă seara pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 18:45, cu Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Reprezentanții protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ai eparhiilor Patriarhiei Române au primit focul sfânt de la PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în salonul oficial din aeroport.

În declarația de presă oferită la sosire, ierarhul a subliniat că în apropierea celei mai mare sărbători creștine trebuie să ne pregătim în primul rând prin „lumina credinței, lumina faptelor bune și lumina iubirii”. Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea și salutul Patriarhului Teofil al Ierusalimului, adresate Patriarhului Daniel și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.

PS Timotei a remarcat prezența foarte multor români în Ierusalim: „Au fost foarte mulți români din țară și români din diaspora, români aflați în Israel, elevi, studenți și muncitori, dar și în diferite țări ale Europei și chiar dincolo de ocean”.

Ierarhul a spus că ei vin „asemenea credincioșilor din vremea Mântuitorului care veneau de departe la marile sărbători aproape de Templul din Ierusalim”. „Dorim ca toți fiii neamului românesc să se asemene fiilor luminii, să umble în lumină, după cum ne-a recomandat Mântuitorul, Părinții Bisericii și marele Apostol al neamurilor: să umblăm ca fii ai zilei, răscumpărând vremea, căci zilele grele sunt”, a adăugat PS TImotei.

Preasfinția Sa și-a exprimat dorința ca toți românii să întâmpine cu bine marea sărbătoare a Învierii Domnului. „Să ne bucurăm de darurile pe care Mântuitorul Hristos cel înviat din morți le-a dăruit tuturor”, a spus la final PS Timotei Prahoveanul.

În continuare, după ce a oferit lumina celor prezenți în salonul oficial din aeroport, PS Timotei și delegația însoțitoare au plecat spre Catedrala Patriarhală. La Catedrală, Lumina Sfântă a fost primită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Episcopii vicari Patriarhali PS Varlaam Ploieșteanul și PS Ieronim Sinaitul.

În cuvântul rostit sâmbătă seara, Părintele Patriarh a subliniat faptul că această lumină este una deosebită, un dar de la Dumnezeu, de aceea în primele clipe nu arde, fiind „o lumină dulce, o lumină lină, o lumină binefăcătoare”.

În continuare, Preafericirea Sa a redat mărturisirea Patriarhului Teodor, care a fost timp de 62 de ani martor al venirii acestei lumini.

Potrivit Patriarhului Daniel, acesta a spus că lumina apărea în mod diferit: „uneori ca un nor de ceață deasupra mormântului, care se transforma în lumină, altădată în mod neașteptat, alteori mai târziu, alteori umplea întreaga biserică, nu numai Sfântul Mormânt”.

„Această lumină este pentru noi o întărire a credinței, a evlaviei. Desigur, credința în Hristos și în învierea Lui nu depinde de această minune, dar ea întărește credința noastră”, a adăugat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh a evidențiat faptul că există mărturii ale acestei minuni încă din primele veacuri, iar începând cu secolele VII-VIII chiar și unii musulmani au mărturisit-o.

La final, Patriarhul a spus că „lumina cea neînserată este însăși prezența iubitoare a lui Dumnezeu”, iar „lumina fizică pe care o vedem noi de la soare este un veșmânt al luminii nevăzute dar reale și netrecătoare a harului dumnezeiesc”.

„Aceasta este lumina pe care noi o dorim, o așteptăm și ea ne așteaptă pe noi în împărăția slavei Preasfintei Treimi”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Slujba din noaptea de Înviere va fi oficiată la Catedrala Patriarhală de Patriarhul Daniel împreună cu PS Timotei Prahoveanul și cu PS Varlaam Ploieșteanul. 

Sursa: basilica.ro

Citește despre: