„Maica Domnului este chipul spre care trebuie să tindă fiecare fiinţă umană“
Zilele de 15 şi 16 august, când Biserica noastră serbează praznicul Adormirii Maicii Domnului şi pomenirea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, au pentru numeroasa obşte monahală de la Mănăstirea Văratec o însemnătate duhovnicească, legată de serbarea celor două hramuri ale acestui aşezământ. Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ajuns la mănăstirea nemţeană încă de marţi, când, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit icoana Adormirii Maicii Domnului de pe turnul clopotniţă al mănăstirii şi a săvârşit slujba Miezonopticii şi a Utreniei, urmate de slujba Prohodului Maicii Domnului. Ieri, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat la Mănăstirea Văratec Sfânta Liturghie, sute de credincioşi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
Zona binecuvântată a Neamţului se află din nou în sărbătoare, de această dată prăznuindu-se cele două hramuri ale Mănăstirii Văratec, aşezământ în care vieţuiesc peste 150 de monahii. Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sosit încă din după-amiaza zilei de marţi la aşezarea monahală nemţeană, când, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba sfinţirii icoanei Adormirii Maicii Domnului de pe turnul clopotniţă al mănăstirii. Slujbele religioase dedicate hramului principal al Mănăstirii Văratec au continuat apoi, la ceas de seară, cu slujba Miezonopticii şi cu slujba Utreniei, în cadrul căreia, la lumina lumânărilor, s-a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului. Ziua s-a încheiat cu procesiunea cu sfântul epitaf în jurul bisericii din curtea mănăstirii, la care au participat sute de credincioşi.
Ziua de ieri a debutat la Mănăstirea Văratec cu slujba Aghezmei mici şi cu Taina Sfântului Maslu, după care a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, în sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă biserica mănăstirii. Din soborul preoţilor slujitori au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, alături de mai mulţi stareţi, egumeni şi preoţi parohi ai mănăstirilor şi bisericilor din zona Neamţului. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, cor ce a participat de-a lungul timpului la mai multe concerte în ţară şi în străinătate.
După citirea Evangheliei de la Luca 10, 38-42; 11, 27-28, a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, adresat credincioşilor prezenţi. În prima parte a cuvântului, IPS Teofan s-a oprit asupra textelor „gândul acesta care era în Hristos Iisus să fie şi întru voi“ şi „fericit este pântecele care Te-a purtat şi sânii la care ai supt“, citite în Apostolul şi Evanghelia zilei, pe care le-a explicat arătând că acestea „încearcă să-l introducă pe credinciosul prezent la slujbă în miezul de taină al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului“.
În continuare, IPS Teofan a făcut referire la persoana Maicii Domnului, model de sfinţenie şi curăţie pentru toţi credincioşii. „Maica Domnului este cea din pântecele căreia, fără ispită bărbătească şi prin puterea Duhului Sfânt, s-a născut Fiul lui Dumnezeu, Hristos Domnul, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. De aceea, Maica Domnului este prima şi completa fiinţă umană care a înţeles minunea cea mare a Dumnezeului întrupat, mort, înviat la ceruri şi şezut la dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Sfinţii Părinţi vorbesc despre Maica Domnului ca fiind chipul spre care trebuie să tindă fiecare fiinţă umană, chipul desăvârşit al curăţiei şi neprihănirii, virtuţi care reprezintă lucrurile cele mai rare, dar şi cele mai de preţ. Şi sufletul omului este chemat, după cuvântul Sfântului Maxim Mărturisitorul, să fie fecioară şi mamă, precum Maica Domnului, adică fecioară în sensul că sufletul omului, curat fiind, îl primeşte pe Dumnezeu într-însul, dar în acelaşi timp acesta trebuie să devină şi maică, adică să-L nască pe Hristos în lume prin propovăduirea Lui celorlalţi. În acelaşi timp, Maica Domnului este maica tuturor oamenilor întrucât, prin expresia «Femeie, iată fiul tău!», adresată de Mântuitorul Hristos, în timp ce se afla pe cruce, iar Sfântul Evanghelist Ioan fiind de faţă - chip al întregii umanităţi, Dumnezeu ne încredinţează pe toţi rugăciunii şi ocrotirii Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu“, a spus IPS Teofan. În încheiere, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit de cuvintele marelui duhovnic Arsenie Papacioc care spunea adesea că „două mari minuni s-au petrecut şi se petrec în lume: Maica Domnului care Îl naşte pe Dumnezeu şi mama creştină care naşte prunci“.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan i-a împărtăşit pe numeroşii credincioşi şi copii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtăşanii şi a citit rugăciunea de dezlegare. În continuare, prin grija stavroforei Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratec, s-au împărţit pelerinilor prezenţi 1.000 de pachete cu alimente.
Atmosfera de sărbătoare a continuat ieri la Mănăstirea Văratec cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, oficiată de la ora 18:00 de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în sobor de preoţi şi diaconi. În această dimineaţă, când se sărbătoreşte al doilea hram al Mănăstirii Văratec, Sfânta Liturghie este oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, iar la finalul ei, se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori, în gropniţa mănăstirii.