Mănăstirea Putna, la ceas de sărbătoare

Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Putna, la ceas de sărbătoare

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare este cinstit astăzi în mod deosebit la Mănăstirea Putna, sute de credincioşi, ierarhi, zeci de preoţi, dar şi personalităţi din întreaga ţară venind să se închine la mormântul marelui domnitor.

Astăzi, 2 iulie 2014, se împlinesc 510 ani de trecerea la cele veşnice a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi 557 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei. Evenimentele de la Putna prilejuite de sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare au debutat aseară cu  slujba Privegherii oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

În această dimineață va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, iar la final va avea loc o ceremonie militară, precum şi un program cultural artistic. Detalii ne-a oferit părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii Putna şi exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor:„Vor fi prezenți la slujba Sfintei Liturghii, la fel ca la slujba Privegherii și la celălalte manifestări desfășurate cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, precum și ierarhi din regiunea Cernăuți, din Biserica Ortodoxă Ucraineană. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala patriarhală, care vor împodobi sărbătoare și cu recitaluri de cântări închinate slăvitului voievod prăznuit în această zi. După slujba Sfintei Liturghii, o ceremonie militară se va desfășura în incinta mănăstirii, iar atât reprezentanții instituțiile de stat, cât și ai instituțiilor grănicerești și de ordine ale statului nostru vor depune coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan. De asemenea, un grup de copii de la Vicov ne vor desfăta auzul cu cântece patriotice și cu poezii dedicate celui mai mare domnitor al Moldovei”.

Evenimentele dedicate cinstirii Sf Voievod Ştefan cel Mare vor continua şi în această după amiază și seară cu parada portului popular purtat de credincioși din zona Bucovinei, cât și din Moldova din stânga Prutului, din Soroca și din Ialoveni,  cu un foc de tabără organizat pe Dealul Crucii din imediata vecinătate a mănăstirii și cu procesiunea „Torțele recunoștinței”.

Citește despre: