Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Fotografie - Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi (Iași)
Monument inconfundabil, veche vatră a culturii și spiritualității din Moldova și nu numai, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este situată în centrul tradițional al Iașului, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - fosta Uliță Domnească - pe partea dreaptă venind dinspre Catedrala Mitropolitană, foarte aproape de Palatul Culturii.
Biserica „Trisfetitelor” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 -1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. Mitropolitul Varlaam a sfințit acest sfânt locaș la data de 6 mai 1639, iar doi ani mai târziu aici au fost așezate moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. În cadrul acestei mănăstiri au funcționat o tipografie și un Colegiu, viitoarea Academie Domnească. În anul 1970, mănăstirea a fost închisă, slujbe fiind oficiate doar de sărbătoarea hramului și în ziua de 24 ianuarie. Mănăstirea a fost redeschisă după 1989, la inițiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în forma originală, în cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evoluează succesiv pe întreg spațiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie până sus la cornișa turlelor, rememorând și prelucrând vechile crestături în lemn și broderii naționale, împrumutând însă elemente asiatice și occidentale. O impunătoare torsadă constând în împletirea a trei elemente – simbol al Sfintei Treimi – desăvârșește complexul arhitectonic al bisericii.