Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul

    • Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul
      Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul

      Mănăstirea Voroneţ şi-a cinstit ocrotitorul

Pelerinii au participat ieri, 23 aprilie 2018, în număr mare la hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Mănăstirii Voroneţ din judeţul Suceava. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen.

Ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, a fost deosebită pentru obştea Mănăstirii Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava. Locaşul de închinăciune al aşezării monahale şi-a serbat ieri, 23 aprilie 2018, hramul principal. De dimineaţă, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în faţa mănăstirii. Ierarhul a binecuvântat cu acest prilej pâinea şi sarea, iar apoi s-a închinat în sfântul locaş-monument istoric, unde se află şi mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de către ierarhul de la Suceava pe o scenă special amenajată. Pelerini de aproape şi de departe, prieteni ai aşezământului monastic, stareţi şi stareţe s-au rugat împreună la acest ceas de sărbătoare. Dragostea şi osteneala tuturor au fost răsplătite de Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Gheorghe, de o vreme frumoasă de primăvară. Ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a strălucit prin razele soarelui ce s-au pogorât din belşug pe zidurile edificiului, cunoscut în lumea întreagă pentru pictura sa unică. Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre iubirea semenilor şi despre dragostea pe care au avut-o creştinii din cele mai vechi timpuri pentru credinţa ortodoxă: „Dragostea faţă de Dumnezeu a făcut să se răspândească credinţa ortodoxă în toată lumea. Viaţa de sfinţenie a creat la Voroneţ o operă de credinţă şi de artă“. Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, a amintit că hramul Sfântului Gheorghe se ţine din vremea Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare: „Sfântul Gheorghe a fost cel ce l-a ajutat pe Sfântul Ştefan să-i învingă pe duşmani. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate darurile oferite de-a lungul vremurilor. Să ne pregătim aici, pe pământ, calea care merge către împărăţia lui Dumnezeu. Doresc tuturor românilor sănătate, bucurie, iar Mântuitorul Hristos să învie în inimile tuturor!“.

„Avem mare evlavie la Sfântul Gheorghe“

Hramul a început să fie pregătit de către obştea de la Voroneţ cu o săptămână înainte, după cum ne-a relatat monahia Gabriela Platon: „Am pregătit toate cele necesare pentru hram pe parcursul săptămânii trecute. Sufletele noastre s-au bucurat pentru că nădăjduiam că va fi foarte frumos în ziua sărbătoririi Sfântului Gheorghe. L-am simţit în cadrul slujbei pe Înaltpreasfinţitul Pimen ca pe un părinte al nostru, astfel că starea noastră sufletească a fost îmbogăţită. Tot ceea ce s-a făcut la Voroneţ se datorează stavroforei Irina Pântescu, care a organizat obştea după rânduiala mănăstirească“. Credincioşii s-au rugat cu evlavie şi credinţă în timpul slujbei şi au mărturisit că sărbătoarea Sfântului Gheorghe este foarte importantă pentru poporul nostru. „Avem mare evlavie la Sfântul Gheorghe. În această parte de ţară, în cinstea acestui sfânt oamenii pun la porţi ramuri de salcie“, a declarat Ioan Coşbotă din Gura Humorului. „Am venit cu mare drag la Voroneţ pentru această sărbătoare mare. În această zi, Sfântul Gheorghe a fost omorât, iar cinstirea martiriului său reprezintă un mod prin care ne arătăm dragostea faţă de sfinţi. A fost o atmosferă plăcută şi liniştită la slujba de hram“, s-a exprimat o credincioasă din Gura Humorului. Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului pentru ctitori. Amintim că în seara zilei de 22 aprilie, IPS Pimen a oficiat Privegherea în cinstea Sfântului Gheorghe la Mănăstirea Voroneţ.

Citește despre: