Mănăstirea Voroneţ a marcat trei decenii de la reînfiinţare

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Mănăstirea Voroneţ a marcat trei decenii de la reînfiinţare

Muzeul Mănăstirii Voroneţ din judeţul Suceava a fost inaugurat marţi, 28 septembrie 2021, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul şi a numeroase personalităţi ale vieţii publice româneşti, dar şi din Ucraina şi Basarabia. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la reînfiinţarea ctitoriei ştefaniene, şi a fost precedat de slujba Te Deum-ului.

 

Cu prilejul împlinirii a trei decenii de când s-a reînfiinţat, Mănăstirea Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava, a organizat marţi, 28 septembrie 2021, o serie de evenimente religioase şi culturale. Acestea s-au desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Au participat numeroşi invitaţi, prieteni ai Mănăstirii Voroneţ din ţară, din Ucraina şi din Basarabia. Mai întâi, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a aşezării monahale, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a fost oficiată de către Preasfinţia Sa, împreună cu un distins sobor de preoţi şi diaconi, o slujbă de Te Deum. Părintele Episcop-vicar Damaschin Dorneanul a adresat apoi un cuvânt în care a făcut referire la importanţa momentului redeschiderii Mănăstirii Voroneţ din urmă cu trei decenii. În acelaşi timp, a apreciat jertfa stavroforei Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, a monahiei Gabriela Platon, stareţa aşezării monahale, şi a tuturor celor care au avut un rol deosebit în ceea ce s-a înfăptuit timp de trei decenii în jurul locaşului cunoscut şi sub denumirea de „Capela Sixtină a Estului”. Ierarhul a menţionat că numele proinstareţei Irina Pântescu este legat de ctitoria ştefaniană din Voroneţ, după ce, în primăvara anului 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii Voroneţ ca aşezământ monastic de călugăriţe.

Distincţii din partea Centrului eparhial Suceava

Din încredinţarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, mai multe ordine eparhiale au fost oferite de către PS Damaschin Dorneanul din partea Centrului eparhial Suceava. Astfel, Crucea Bucovinei pentru clerici a fost acordată stavroforei Irina Pântescu, iar stavrofora Gabriela Platon a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan de la Suceava” pentru clerici. Crucea Bucovinei pentru mireni au primit: inginerul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, Mircea Gheorghe Leţiu, directorul Firmei SC EURAS SRL din Satu Mare. De asemenea, Ordinul „Muşatinii” pentru mireni a fost acordat următoarelor persoane: monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ (muzeograf şi scriitoare), conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, academicianul Andrei Eşanu (Chişinău), Liviu Brătescu, secretar de stat, Gabriela Dumitrescu, șef serviciu Manuscrise și carte rară la Biblioteca Academiei Române, Mihai Nicolae, preşedintele Asociaţiei „Ştefadina” din Bucureşti, Mihai Grozavu, consilier la Consiliul Judeţean Suceava, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Usarciuc, avocata Luminiţa Nedelcu, Victoria Platon, artizan din Valea Seacă, judeţul Neamţ, şi Marius Milea din Alba Iulia. În acelaşi timp, Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” pentru clerici a fost acordat părintelui Mircea Nuţu de la Parohia „Catedrala «Naşterea Maicii Domnului»” din Gura Humorului şi protosinghelului Grichentie Stănuc, slujitor la Mănăstirea Voroneţ.

Inaugurarea muzeului Mănăstirii Voroneţ

Programul a continuat cu sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a muzeului Mănăstirii Voroneţ. A urmat vernisarea expoziției „Restituiri”, prezentarea exponatelor fiind realizată de către stavrofora Gabriela Platon. Primarul Marius Usarciuc a acodat stavroforei Irina Pântescu o diplomă de excelenţă cu prilejul împlinirii a 89 de ani de viaţă. Conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan a prezentat apoi volumul „Stavrofora Irina Pântescu, Întâia Stareță a Mănăstirii Voroneț” – biografie interpretativă. Stavrofora Gabriela Platon a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul şi tuturor celor care au colaborat în ultimele trei decenii cu Mănăstirea Voroneţ, aducându-şi aportul prin rugăciune, prin osteneală şi prin jertfă.

Citește despre: