Manifestări comemorative dedicate Mitropolitului Visarion Puiu (Program)

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Manifestări comemorative dedicate Mitropolitului Visarion Puiu (Program)

    • Manifestări comemorative dedicate Mitropolitului Visarion Puiu (Program)
      Foto: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

      Foto: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Zilele „Mitropolit Visarion Puiu” se vor desfăşura la Iași, Bălți, Pașcani, Roman și Mănăstirea Neamț în perioada 22-27 februarie.

Evenimentul ajuns la a 27-a ediție este organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Program

Miercuri 22 februarie 2023, Cimitirul Eternitatea – Iași

Orele 12,00 – slujba de pomenire la mormântul părinților mitropolitului Visarion Puiu: Ioan Puiu (1839-1909) și Elena Puiu, fostă Mironescu (1852-1924).

Joi – 23 februarie 2023, Episcopia de Bălți – Republica Moldova

Biserica „Nașterea Domnului” din orașul Bălți, Sf. Liturghie, slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu, depunere de flori la bustul mitropolitului de la Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bălți. Evocări la Universitatea „Al. Russo” – Bălți. Emisiuni Radio – Tv.

Conferința Eparhială: „† Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, investirea și înscăunarea sa”, cu sesiune de comunicări, expoziţie foto, prezentare revistă şi lansare de carte.

Vineri, 24 februarie 2022 – Pașcani

Ora 10: Protopopiatul Pașcani: Slujbă de pomenire la biserica „Sf. Voievozi” (aici a fost botezat Victor Puiu, viitorul mitropolit); Evocări. Trisaghion. Depunerea unei jerbe de flori la bustul mitropolitului Visarion Puiu, așezat în preajma bisericii și a sediului Protopopiatului Pașcani.

Vizită la noua Catedrală a orașului Pașcani – un vechi proiect al mitropolitului Visarion Puiu. Masă rotundă: „In memoriam Mitropolit Visarion Puiu”, urmată de prezentare revistă şi lansare de carte.

Sâmbătă, 25 februarie 2023 – Roman

Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” Roman – Sf. Liturghie și slujba de pomenire. Evocări.

Evocări în presă și pe posturile de televiziune locale. Activități culturale și caritabile.

Orele 14.00: Muzeul de Istorie Roman (Sala Unirii): Simpozionul internațional: † Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, investirea și înscăunarea sa”, cu sesiune de comunicări, lansare de carte, prezentare revistă şi expoziţie foto.

Duminică, 26 februarie 2023 – Mănăstirea Neamț

Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Episcopul Antonie de Bălți; Slujba de pomenire la împlinirea a 144 de ani de la nașterea mitropolitului Visarion Puiu; Popas la Casa memorială Visarion Puiu de la Schitul Vovidenia; Popas la Gropnița Mănăstirii Neamț, unde se păstrează piatra de mormânt a mitropolitului Visarion Puiu; Slujbă de pomenire la mormântul părintelui profesor Arhidiacon Ioan Ivan.

Apoi, vor avea loc o prezentare de revistă şi lansare de carte.

Luni, 27 februarie 2022 – Pașcani

Ora 10.00 – Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani; Slujba de pomenire; Întâlnire cu profesorii și elevii – program cultural-religios; evocări; expoziție foto-documentară; lansare de carte; prezentare de revistă.

Programul integral este disponibil aici.

Mitropolitul Visarion Puiu

A condus Episcopia Hotinului, cu reşedinţa la Bălţi, între anii 1923 – 1935, perioadă în care a avut foarte multe împliniri administrative şi liturgice.

Este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924, iar Catedrala în anul 1935. Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”.

La sfinţirea pietrei de temelie, în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi.

În total, în oraşul Bălţi, Mitropolitul Visarion a construit şase biserici.

Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.

Citește despre: