Activități pastorale și misionare în singura ctitorie domnească din vestul Europei – Capela Sturdza
Sâmbăta trecută, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu în Capela „Sfântul Arhanghel Mihail” a Domnitorului Mihail Sturdza din localitatea Baden-Baden din Germania. Ziua s-a încheiat cu o seară duhovnicească care a avut ca puncte centrale recomandările Sfântului Sinod din cadrul Anului omagial.
La invitația preotului superior al Capelei, ic. stavr. Bogdan Stavarachi, au răspuns preoții comunităților ortodoxe din împrejurimi: Pr. Laurențiu Băcilă din Parohia Offenburg, Pr. Ioan Daniel Reisinger din Parohia Rastatt, Pr. Mihai Gândac din Parohia Pforzheim, Pr. Eugen Grigoriu din Parohia Freundenstadt, Pr. Gheorghe Negrea din Parohia Worms, Pr. Marius Ioan Stamate din Parohia Landau și Pr. Mihai Marian Chiric din Parohia Speyer.
Credincioșii prezenți s-au putut închina cu această ocazie la Sfintele Moaște a Sfântului Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Pimen cel Mare, Sfântul Clement Romanul, Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, care se găsesc în Capela Sturdza. Acestora, prin bunăvoința preoților Gheorghe Negrea din Parohia Worms și Cristian Podașcă din Mannheim s-au adăugat și Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie din Eghina, a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a Sfinților Epictet și Astion, a Sfântului Mucenic Hrisant, a Sfântului Gheorghe Pelerinul și a Sfântului Cuvios Trifon Românul din Papsala.
Aceste slujbe și întâlniri sunt momente de mare bucurie atât pentru credincioșii prezenți cât și pentru preoții slujitori, ele petrecându-se în fiecare post, atunci când se săvârșesc slujbe prin rotație în toate comunitățile ortodoxe române mai sus amintite.
Seara duhovnicească a debutat prin cuvântul de învățătură rostit de pr. Mihai Gândac din Parohia Pforzheim, care a avut ca temă principală, rugăciunea și viața duhovnicească a bolnavilor și a persoanelor vârstnice. Seara s-a încheiat cu un frumos concert de cântări psaltice închinate Sfinților, ale căror moaște au fost aduse spre închinare, precum și cântări specifice perioadei Triodului în care ne aflăm. Concertul a fost susținut de preoții prezenți, care cu prilejul Anul omagial al psalților, s-au reunit formând primul cor psaltic preoțesc din Germania, pus sub ocrotirea Sfântului Paisie de la Neamț.
Capela ortodoxă română „Sfântul Arhanghel Mihail”, din orașul Baden-Baden, Germania, situat la poalele Munților Pădurea Neagră, ctitoria domnitorului moldovean Mihail Sturdza, este dovada vie a credinței ortodoxe românești într-o tara îndepărtată.
În amintirea prințului Mihail, fiul său, care a murit pe neașteptate la vârsta de 17 ani, la Paris, unde studia la Liceul „Napoleon Bonaparte”, Mihail Sturdza a ridicat în Baden-Baden o capelă funerară, antrenând în ridicarea lăcașului cu pereți de marmură, cei mai renumiți artiști ai vremii.
Sturdza Kapelle sau Capela „Mihail Sturdza”, bijuterie a stilului neoclasic, a fost ridicată între anii 1863 și 1866, după planurile arhitecților Leo von Klenze și G. Dollmann.
Ctitorul locașului de închinare, principele Mihail Sturdza, după revoluția din 1848 a părăsit tronul și țara, împreună cu familia sa și a plecat la Paris, unde se va stabili în 1849, după un scurt popas la Viena. Fiind apropiații ai familiilor princiare rusești, membrii familiei fostului domnitor moldovean petreceau cu predilecție vara în frumosul oraș Baden-Baden din Germania, unde aveau și un palat, situat chiar în centrul stațiunii balneare.
Capela a fost pusă de domnitor sub ascultarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind primită ca atare chiar de marele Mitropolit Iosif Naniescu – Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.