Manifestări dedicate românilor din diaspora

Arhiepiscopia Timişoarei

Manifestări dedicate românilor din diaspora

În perioada 28-31 octombrie, la Timişoara s-a desfăşurat cea de-a XX-a ediţie a Congresului internaţional "Identitatea românilor de pretutindeni", organizat de Asociaţia "Astra Română pentru Banat-Porţile de Fier", Mitropolia Banatului şi Asociaţia Istoricilor Bănăţeni.

În acest an, congresul a fost găzduit timp de trei zile de Universitatea de Vest din Timişoara şi Colegiul Tehnic "Emanuil Ungureanu" din Timişoara şi s-a intitulat "Imperiul Româno-Bulgar - consecinţele politice". La manifestările dedicate românilor de pretutindeni au participat cercetători, profesori şi oameni de cultură din toate provinciile ţării, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Ungaria şi Macedonia.

Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în calitate de preşedinte al Astrei Române, delegatul Arhiepiscopiei Timişoarei a fost pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul Eparhial. Acesta a evidenţiat contribuţia Bisericii la sprijinirea românilor din afara graniţelor ţării, precum şi rolul deosebit al manifestărilor cultural-spirituale organizate împreună cu eparhiile ortodoxe din străinătate. "Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica noastră susţine în mod concret românii din diaspora prin achiziţionarea de imobile pentru lăcaşurile de cult şi oficiile bisericeşti necesare parohiilor, constituite prin numărul mare de credincioşi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi prin programele cultural-educaţionale dezvoltate de Patriarhia Română. Iar în ceea ce priveşte Banatul istoric, facem cunoscut că manifestările organizate de Mitropolia Banatului, în parteneriat cu eparhiile româneşti din Serbia şi Ungaria, întăresc relaţiile dintre fraţii români aflaţi de-o parte şi de alta a graniţei şi contribuie în mod direct la promovarea şi păstrarea limbii şi culturii noastre", a precizat pr. Zaharia Pereş. Programul manifestărilor a cuprins susţineri de comunicări ştiinţifice în plen, lansări de carte şi reviste, precum şi expoziţii de fotografie şi pictură. Moderatorul întrunirii a fost prof. univ. dr. Radu Păiuşan, preşedintele Asociaţiei Istoricilor Bănăţeni, care a şi coordonat lucrările congresului, pregătit de profesorul Cristea Sandu Timoc, secretarul general al Astrei Române, originar din Valea Timocului. La sfârşitul evenimentelor, a fost adoptată o declaraţie comună în sprijinul recunoaşterii drepturilor identitare ale românilor din statele balcanice, propunându-se totodată ca manualele de istorie să cuprindă referiri explicite la comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării. Totodată, cu binecuvântarea chiriarhului, la Catedrala mitropolitană a fost oficiată o slujbă de Parastas în memoria celor care s-au jertfit pentru păstrarea limbii, culturii, credinţei şi unităţii românilor de pretutindeni.

sursa: ziarullumina.ro