„Marșul pentru viață” a binevestit la Iași: „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Marșul pentru viață” a binevestit la Iași: „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!”

În Municipiul Iași s-a desfăşurat astăzi, de marea sărbătoare a Bunei Vestiri, cea de-a VI-a ediţie a Marşului pentru viaţă, manifestare din cadrul evenimentului Luna pentru viaţă (1 - 31 martie). Ediţia din acest an, la care s-au alăturat mii de persoane în toată ţara, susţinători ai programelor şi iniţiativelor dedicate protejării copiilor şi familiei, s-a desfăşurat sub mottoul „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine“.

În acest an, tema Marşului pentru viaţă a fost „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine“, organizatorii dorind să atragă atenţia asupra necesităţii, posibilităţii şi eficienţei sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină. La nivel naţional, manifestările dedicate Săptămânii pentru viaţă nu au avut un organizator unic, ci în fiecare oraş sau localitate au existat organizatori locali independenţi, care reprezintă diferite organizaţii şi instituţii pro-viaţă locale. La Iaşi, Marşul a fost organizat de Pro Vita Iaşi, alături de Asociaţia Studenţi pentru Viaţă - Bucureşti şi în parteneriat cu organizaţia YADIP Iaşi şi Asociaţia „Familia Tradiţională“. În Arhiepiscopia Iaşilor, Marşul pentru viaţă a fost organizat şi în alte 10 localităţi, în special în oraşe.

În municipiul Iaşi, traseul marşului a fost următorul: Piaţa Unirii - Colegiul Naţional - Bulevardul Independenţei - Mănăstirea Golia - Hotel Europa - Str. Anastasie Panu - Bulevardul Ştefan cel Mare - cu oprire în faţa Catedralei Mitropolitane, unde a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru“ de către toţi participanţii. 1.000 de persoane de diferite vârste, susţinători ai valorilor tradiţionale şi ai programelor şi iniţiativelor dedicate protejării copiilor şi familiei, au participat la Marşul pentru viaţă de la Iaşi, pentru a arăta că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită.

„Noi am organizat anul acesta Marşul pentru viaţă pentru că dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte femeile care întâmpină o criză de sarcină. Ne-am dorit să informăm cetăţenii oraşului despre problematica avortului şi să le prezentăm ajutorul concret pe care noi îl oferim femeilor însărcinate aflate în dificultate. Înainte de marşul propriu-zis, organizatorii au ţinut discursuri; printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Cosmin Brânză, referent Pro Vita Iaşi, un voluntar, precum şi psihologul Roxana Jilavu, care oferă consiliere femeilor însărcinate aflate în dificultate, precum şi femeilor care au făcut avort“, ne-a declarat Sorina Hângănescu, referent Pro Vita Iaşi.

Marşul pentru viaţă reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societăţii contemporane care, în România, în perioada 1958-2014, a curmat peste 22.638.755 de vieţi, ţara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de avorturi raportat la populaţia existentă (116,5%). În 285 de localităţi din România şi Republica Moldova au fost organizate vineri şi sâmbătă Marşuri pentru viaţă.

Ce este criza de sarcină

Criza de sarcină apare în momentul în care o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii, care s-ar concretiza prin nașterea copilului, și se gândește la posibilitatea de a face avort. Criza de sarcină se datorează unor probleme exterioare cărora ea nu reușește să le facă față.

Cel mai des întâlnite cauze ale crizei de sarcină sunt:

  • tatăl copilului nu își dorește copilul;

  • tatăl copilului o părăsește pe mamă;

  • femeia depinde financiar de tatăl copilului, care îi cere să facă avort;

  • femeia trăiește într-o relație violentă din care nu se poate desprinde;

  • femeia este necăsătorită și se teme de ostracizarea din spațiul public dacă va naște copilul.

Criza de sarcină este accentuată de presiunea din partea altor persoane pentru a face avort: 64% dintre femeile care au făcut avort s-au simțit presate să facă avort, potrivit unui studiu publicat într-o prestigioasă revistă medicală.

În majoritatea cazurilor, femeile în criză de sarcină doresc să aibă și alte opțiuni în afara avortului. Dar aceste opțiuni devin disponibile doar dacă o altă persoană o sprijină. Lipsa sprijinului duce la lipsa de alte opțiuni. Astfel, alegerea avortului nu mai este o alegere propriu-zisă, ci pare singura cale de ieșire din criza de sarcină. Decizia de avort în criza de sarcină este sintetizată cel mai potrivit de scriitoarea americană Frederica Mathewes-Green: „O femeie nu dorește să facă avort așa cum își dorește o înghețată sau un Porsche, ci ca un animal prins în cursă care își roade picioarele pentru a scăpa”.

Relatările persoanelor care au făcut avort (www.avorturiregretate.ro) și relatările persoanelor care au ales să nască copilul, deși au luat în calcul și avortul (www.femeifericite.com), arată cât de traumatizantă este criza de sarcină. În plus, în cazul avortului, ea se continuă adesea cu tulburarea de stres post-avort, care poate ajunge până la sinucidere. Studiile arată că femeile care au făcut avort prezintă un risc de suicid de 6 ori mai mare.

Citește despre: