„Marșul pentru viață” a reunit la Iași peste 2.000 de participanți

Arhiepiscopia Iaşilor

„Marșul pentru viață” a reunit la Iași peste 2.000 de participanți

După doi ani în care s-a desfășurat în format online, Marșul pentru viață a revenit la Iași cu o ediție organizată fizic, fără restricții și fără limitări, sâmbătă, 26 martie, în Piața Unirii, cu participarea a peste 2.000 de oameni.

„Viața este un drept și de la aceasta trebuie să pornim, să fie primul drept garantat de Constituția țării. Asupra acestui drept n-ar trebui să poată interveni nicio altă lege. Viața nu poate să rămână la îndemâna unui bărbat sau a unei femei, sau a unui medic, sau a unei autorități. Viața trebuie să rămână la îndemâna celui care a creat-o, a lui Dumnezeu. Marșul pentru viață este unul al normalității, pentru că viața se creează din normalitate!”, a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

Participanții la eveniment s-au bucurat de câteva momente artistice susținute de Corul de Copii al Municipiului Iași (dirijor Raluca Zaharia), Corul Marii Uniri (dirijor Andrei Fermeșanu), artista Laura Dinu, cunoscută pentru momentul ei de la emisiunea TV „Românii au Talent”, dar și Studenți pentru viață Iași, care au interpretat imnul Marșului pentru viață.

„Vorbind de normalitate, putem vorbi de familie. Știm că această manifestare se desfășoară în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, iar sărbătoarea Bunei Vestiri înseamnă, de fapt, sărbătoarea Întrupării Domnului, pentru că la Buna Vestire, prin cuvântul și salutarea adresate de Sfântul Arhanghel Gavriil Sfintei Fecioare Maria, care, adumbrită de Duhul Sfânt, a zămislit în pântecele Ei pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu. Momentul zămislirii Domnului este considerat momentul Întrupării - nu cel al Nașterii Domnului, ci cel al zămislirii - la fel cum noi ar trebui să adăugăm, în ziua când ne serbăm împlinirea anilor, încă nouă luni. În fapt, noi existăm cu nouă luni înainte de a ne fi născut. Fie ca normalitatea care se exprimă prin viața de familie - părinții cu copiii cu care Dumnezeu le-a binecuvântat viața - să fie o icoană pe care să o avem mereu în inimă, ca la rândul nostru să putem inspira pe cei din jur”, a fost mesajul transmis de părintele vicar Marian Timofte.

Marșul pentru viață face parte din seria de activități desfășurate anual în luna martie, în Luna pentru viață, venind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină.

Preoteasa Iulia Fotea, mamă a șase copii, între care unul înger, a împărtășit povestea Mariei Ecaterina, un copil special care a trăit doar șase luni. Deși a aflat din timpul sarcinii că are o problemă gravă, irecuperabilă, a ales viața pentru fetița sa: „Noi am avut un copil, care a venit ca un fulger care luminează întunericul! A luptat pentru viață, a trecut prin mai multe intervenții medicale, însă după șase luni a plecat la Domnul. Acum avem un înger. Gând bun tuturor mamelor care au ales să aducă pe lume copiii lor!”.

Marșul pentru viață a fost organizat în cinci municipii din Arhiepiscopia Iașilor: Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi și Darabani, având în acest an tema „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și-ntreaga viață”.

„Mă bucur să văd atâta unitate în comunitate. Țin foarte mult la județul Iași, printre puținele de la noi care mai are un spor demografic pozitiv. Vă felicit că susțineți viața. Avem nevoie să aducem în conștiința tuturor că e necesar să creștem natalitatea. Dacă în 2020, în România era cel mai mic număr de nașteri din ultimii o sută de ani, anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din toată istoria țării noastre, ceea ce este un fapt îngrijorător și un motiv în plus să susținem viața!”, a spus managerul Maternității „Elena Doamna" din Iași, dr. Gabriel Martinescu.

De asemenea, având în vedere contextul actual, evenimentul a subliniat și cât de puternică este solidaritatea atunci când la mijloc este susținerea vieții, a mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului că ne-au avut în pază și că am putut ajunge în țara dumneavoastră. Am fost primiți de oameni cu inimă mare. Mulțumiri speciale îi aducem Mitropolitului Teofan și obștii Mănăstirii Hlincea, prietenilor și vecinilor, precum și familiei Goroncea care ne-a cazat și ne-a oferit mult sprijin!”, a transmis Ludmila Saraciuc, mamă a șase copii, refugiată din Ucraina, aflată în prezent cu familia la Iași.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Pro Vita Iași din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația Studenți pentru viață Iași.

Pentru a vedea mai multe imagini de la marșul de sâmbătă, te invităm să accesezi următoarele link-uri:

(Comunicat de presă - Departamentul Pro Vita Iași)

Citește despre: