Mărturisire de credinţă prin pelerinaj, la Roman
La Roman a avut loc în Duminica Ortodoxiei o frumoasă procesiune dedicată Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În pelerinaj au fost purtate şi icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Giurgeni și Trifești. Manifestarea s-a încheiat spre orele serii la Catedrala arhiepiscopală din Roman.
Credincioşii din toată Eparhie a Romanului şi Bacăului au participat duminică, 9 martie 2014, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, condusă de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Peste 200 de slujitori ai sfântului altar au participat la această manifestare de mărturisire a credinţei ortodoxe, care a pornit din Piaţa „Roman Muşat“ din municipiul Roman. "Evenimentul religios, la care au fost aduse spre închinarea credincioșilor icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni și Trifești, sfintele icoane din bisericile romașcane, precum și 18 icoane ce înfățișează viața Sfintei Parascheva, așa cum este ea reprezentată în catedrala romașcană, a fost încununat de prezența raclei ce adăpostește moaștele a 22 de sfinți ai Bisericii noastre. Mulțimea credincioșilor prezenți, alături de reprezentanți ai autorităților locale și elevi ai mai multor instituții de învățământ romașcane îmbrăcați în costume populare, a participat mai întâi la slujba de sfinţire a icoanelor, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Sfintele icoane, manifestare a credinţei
Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a adresat mulţimii prezente un cuvânt în care a vorbit despre folosul organizării procesiunii cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei. "Astăzi (n.r. duminică, 9 martie), simțim sufletele creștinilor care au apărat valorile credinței Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ale martirilor care și-au dat viața pentru idealul sfânt al credinței mântuitoare. Ne întâlnim cu icoanele lor care împodobesc bisericile și casele creștinilor. Astăzi, purtăm în mâini icoanele sfinților și pornim să ne manifestăm credința având icoanele sfinților noștri. Avem în mijlocul nostru icoane făcătoare de minuni și racla de argint ce adăpostește moaște sfinților Bisericii noastre așezate în catedrală”, a spus ierarhul, care a reamintit importanța păstrării și cultivării valorilor creștine, având ca model pe Sfinții Brâncoveni. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a acordat apoi o distincţie de vrednicie elevei Simona Elena Miron, care s-a calificat la faza națională a Concursului ”Cultură și Spiritualitate românescă”, dovedind astfel "râvna și dragostea în promovarea valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe". "Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru PS Ioachim Băcăuanul de a reaminti rolul pe care părinții și profesorii îl au în formarea și educarea tinerilor «în spiritul valorilor morale», creștinii, cei dintâi, trebuind să aibă conștiința că sunt «formatori de îngeri». Apoi, în acordurile muzicii bisericești specifice acestei perioade, ierarhul, alături de soborul de preoți, dimpreună cu sfintele icoane și sfintele moaște, și mulțimea credincioșilor au pornit spre Catedrala arhiepiscopală din Roman. În agheazmatarul situat în curtea devenită neîncăpătoare pentru credincioși, Preasfinția Sa a citit icoase și condace din Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la această procesiune și celor care s-au implicat în organizare", a adăugat pr. Constantin Gherasim. În continuare, clerul şi credincioşii s-au închinat la racla cu sfintele moaște și la icoanele făcătoare de minuni. Toți participanții la procesiunea de la Roman au primit la ieșirea din curtea Centrului eparhial Roman un pahar de ceai cald și un sfințișor.