Masterclass Cânt Bizantin 2019 - Interpretarea unei lucrări psaltice. Provocări și soluții practice

Arhiepiscopia Iaşilor

Masterclass Cânt Bizantin 2019 - Interpretarea unei lucrări psaltice. Provocări și soluții practice

După 11 ediții emblematice, Masterclass-ul Internațional de Cânt Bizantin de la Iași reprezintă, fără îndoială, cel mai important eveniment din țară dedicat învățării artei psaltice, într-o abordare holistică, de la cursuri practice la prezentări teoretice, de la interpretare și tehnică de cânt, la paleografie, muzicologie și istorie muzicală. În perioada 15-19 iulie 2019, la Iași va avea loc ediția a XII-a de Masterclass de Cânt Bizantin. Evenimentul este organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală Byzantion și Primăria Municipiului Iași. 

Organizatorii au pregătit o serie de cinci zile intense de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală), precum și prezentări de muzicologie, istorie sau paleografie muzicală. Toate vor culmina cu Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sfintei Marina, 16 iulie a.c., și Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină care va marca finalul evenimentului vineri, 19 iulie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Invitatul special de anul acesta este Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol

Cursurile practice de interpretare vor beneficia, ca în fiecare an, de cel mai mult timp alocat - 5 zile. Invitatul special care onorează pentru a patra oară cu prezența sa este Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos  de la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, o personalitate complexă și fascinantă, imaginea dascălului ce reunește dedicare și perseverență, cunoaștere și inspirație, sobrietate și strălucire. Ediția de anul acesta propune un format nou, menit să ridice și mai mult standardele înalte la care se desfășoară aceste cursuri practice. Astfel, sunt vizați în primul rând cursanții de nivel avansat cu care maestrul Neochoritis va aborda la nivel practic diferite partituri psaltice. Discuțiile și concluziile acestui atelier de lucru vor reprezenta invitația la dialog împreună cu toți ceilalți cursanți.

Tema abordată de domnia sa anul acesta este de mult timp așteptată și vizează interpretarea unei lucrări psaltice - provocări și soluții practice. Cursanții vor lua parte la cursuri aplicate direct în strana bisericii, unde vom învăța cele mai importante aspecte ce țin de interpretarea cântării psaltice în context liturgic.

Sfântul Ioan Cucuzel, Dimitrie Cantemir, muzica și neuroștiințele – subiecte MCB 2019

Prezentările interactive vor fi cumulate în prima parte a evenimentului și vor asigura o componentă definitorie a acestuia, și anume partea de cercetare. Subiecte atractive precum Slujba Imnului Acatist, poemul didactic Mega Ison al Sfântului Ioan Cucuzel sau compoziții instrumentale ale lui Dimitrie Cantemir dar și teme de actualitate precum efectul terapeutic al muzicii psaltice, muzica și neuroștiințele, cântarea podobnică sau descifrarea notației hrisantice vor aduce în atenția cursanților cele mai noi cercetări ale profesorilor invitați dar și ale Echipei de Paleografie Muzicală a Universității „Aristotelis” din Tesalonic și ale Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte „George Enescu” Iași.

Tehnica vocală psaltică rămâne un domeniu pe cât de pretențios și complex, pe atât de neexplorat; bazele fundamentale ale tehnicii vocale vor fi dezvăluite cursanților grație experienței de cânt a sopranei Mihaela Grăjdeanu de la Opera Națională Română Iași. Elementul de noutate de la această ediție constă în faptul că vor fi inițiate dezbateri asupra tehnicilor de cânt pe baza unor audiții cu psalți celebri din lumea muzicală psaltică.

Cursurile de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală) vor fi susținute de către conf. univ. dr. Maria Alexandru  de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, dimpreună cu Echipa de Paleografie Muzicală a aceleiași Universități și sunt menite să aprofundeze lumea intervalelor scărilor bizantine cu ajutorul instrumentelor netemperate de tradiție bizantină. Elementul de noutate îl asigură abordarea unor piese instrumentale orientale clasice, semnate de Dimitrie Cantemir sau Gheorghios Prasinos, la care sunt invitați să participe toți cursanții de nivel mediu sau avansat ce cântă la un instrument netemperat.

Lansare de carte, vecernie în cinstea Sfintei Marina și Concert extraordinar de muzică psaltică la Iași

Unul din evenimentele editoriale ale ediției îl va constitui lansarea cărții Slujba Imnului Acatist, o recentă cercetare muzicală în baza manuscriselor Bibliotecii Academiei Române. De asemenea, va avea loc prezentarea Chinonicarului vechilor dascăli, prima colecție de acest gen în limba română cu lucrări ale compozitorilor din sec. XIII-XVIII. Lucrarea reprezintă un prim volum din exegezele lui Hurmuz Hartofilax, păstrate în manuscrise autograf la Biblioteca Națională din Atena. Se vor aduce în atenția publicului și alte apariții editoriale precum noul album al Corului Academic Byzantion sau primele lucrări ale domnului Grigorios Stathis traduse în limba română.

Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sfintei Marina, 16 iulie, hramul bisericii ieșene „Sfântul Sava”, va constitui momentul sacru, de aprofundare a rugăciunii prin cânt, o ocazie intimă și discretă dar și sărbătorească de a pune în aplicare cunoștințele asimilate la cursuri.

Evenimentul se va încheia cu binecunoscutul Concert Extraordinar de Muzică Bizantină dedicat publicului ieșean, care va fi susținut de Corul Mare al Participanților și de Corul Academic Byzantion. În seara zilei de 19 iulie, Catedrala Mitropolitană din Iași va fi gazda cântărilor pline de bucurie ce vor da viață paginilor din lucrările muzicale recent publicate și prezentate în cadrul evenimentului.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin s-a bucurat anual de participarea a peste 150 de cursanți din toate regiunile țării (clerici, personal monahal, studenți, elevi, psalți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și eclesiale), dar și profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și România. (Adrian Sîrbu, președinte Asociația culturală „Byzantion”)

Vă recomandăm să citiți și: Masterclass Internațional de Cânt Bizantin Iași – ediția a XII-a va avea loc în iulie 2019

Pentru înscrieri la MCB 2019 – click AICI

Citește despre: