Medievalia.ro, un sait despre trecutul care explică prezentul

Social

Medievalia.ro, un sait despre trecutul care explică prezentul

    • Medievalia.ro, un sait despre trecutul care explică prezentul
      Medievalia.ro, un sait despre trecutul care explică prezentul

      Medievalia.ro, un sait despre trecutul care explică prezentul

La începutul lunii mai a anului 2012, în spațiul internetului a fost lansat Medievalia.ro, un sait adresat cititorilor pasionați sau interesați de științele umaniste, celor care văd în inima prezentului straturi ale trecutului.

„Medievalia.ro este un proiect care a bântuit mai multă vreme imaginația unor tineri cercetători. S-a întâmplat însă ca, la un moment dat, să apară momentul oportun. Așa a fost creat acest sait, ca proiect al Contributors.ro. Din fericire, în acel moment, am fost prezenți și l-am putut prinde din zbor. Apoi, am avut răbdare și l-am dezvoltat. Acum ne cizelăm tenacitatea de a-l duce mai departe”, a declarat Andrei Găitănaru, senior editor la Medievalia.ro

Cititorii pot găsi aici articole de opinie, recenzii, studii, interviuri și știri. Profilul saitului nu-și propune să se substituie revistelor de studii academice, ci să deschidă calea care duce la acestea.

„Medievalia nu este doar despre Evul Mediu. Ne intereseaza în egală măsură Antichitatea târzie sau Modernitatea timpurie, ne intereseaza toate acele subiecte ale trecutului reflectate din perspectiva intereselor, cunoștințelor și obiceiurilor omului de azi. Ne atrage acel trecut care ne vizează, care mediază întâlnirea cu noi înșine, care aduce lumină asupra opțiunilor noastre de azi, de la decizii vestimentare, până la distincții conceptuale specifice discursului filosofic”, a mai adăugat Andrei Găitănaru.

Științele umaniste, o necesitate pentru „citirea” prezentului

Andrei Găitănaru consideră că într-o cultură a cărei cadență este dictată de galopul eficienței, umanioarele sunt crunt marginalizate, dar explică necesitatea și eficiența științelor umaniste, dând un exemplu: „Acum un an, pe piața artefactelor făcea vâlvă o presupusă carte de plumb despre care se bănuia că ar fi fost din primele două decenii ale creștinismului. Se spunea că prețul de cumpărare ar fi fost unul enorm. Dar, chiar și asa, s-ar fi găsit cumpărători. Evaluarea metalului nu a scos la iveală nimic suspect. Falsul a fost dovedit însă de un istoric specializat în istoria timpurie a creștinismului. Fără cunoștințele sale de greacă veche și fără o fabuloasă erudiție, acel artefact ar fi fost vândut la un preț astronomic.”

Articolele de pe Medievalia.ro sunt scrise de cercetători, doctoranzi, studenți sau persoane preocupate de istorie, filosofie, muzică, arhitectură sau teologie. Printre cele mai noi titluri se numără și acestea: „Athosul e o capcană”, „Ar trebui rescris Infernul lui Dante ca să corespundă normelor politically correct?”, „Prăbușirea învăţământului umanist”, „Gnosticul Maxim Mărturisitorul. Note pe marginea unei traduceri în limba română” și altele.

Principalii fondatori, dar și editorii saitului sunt Daniela Dumbravă si Andrei Găitănaru.

Medievalia.ro este parte integrantă a Contributors.ro, un proiect pilot al Asociației „Societatea Online” - o comunitate  liberă de autori care își doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii cititorilor și colaboratorilor.