Meditaţii pentru liceeni la „Şcoala Precistei“ din Roman
Tinerii care provin din familii cu o situaţie materială precară pot beneficia de meditaţii gratuite la Biserica Precista Mare din Roman. Cursurile, destinate elevilor din clasele a XII-a, sunt susţinute, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, de profesori de la două licee romaşcane.
În complexul parohiei Precista Mare din Roman au debutat luni, 6 februarie, meditaţiile la obiectele ce vor constitui probe la examenul de bacalaureat. Zece liceeni din Roman, sub îndrumarea prof. Mihaela Grapă, au participat la cursul de istorie într-un spaţiu administrativ al parohiei. După cum ne-a relatat pr. paroh Dan Antoce, pentru desfăşurarea acestor meditaţii s-a cumpărat mobilier şi o tablă de scris. „Întrucât spaţiul are destinaţie socială, pereţii sunt pictaţi. Putem spune că tinerii se şi roagă, spaţiul arătând ca un paraclis. Liceenii au fost entuziasmaţi de iniţiativa noastră. Sperăm ca aceste meditaţii, care se întind pe durata a două ore, să le fie de folos în pregătirea examenului de bacalaureat de anul acesta“, a declarat pr. paroh Dan Antoce. Cadrele didactice provin din rândul enoriaşilor parohiei Precista Mare din Roman. Profesorii predau la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ din Roman şi la Grupul Şcolar „Vasile Sav“ din Roman. „Profesorii care susţin meditaţiile se bucură de recunoaşterea capacităţii lor. La apelul nostru, ei au considerat că pot să se implice în acest program şi să-i ajute în mod voluntar pe tinerii cu probleme financiare să promoveze examenele“, a adăugat pr. paroh Dan Antoce.
Pregătire la cinci obiecte de bacalaureat
Programul de meditaţii cuprinde disciplinele ce vor constitui probe de evaluare în cadrul examenului de bacalaureat 2012: limba şi literatura română, matematică, istorie, fizică şi limba engleză. Meditaţiile de la Biserica Precista Mare din Roman sunt derulate cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Preasfinţia Sa s-a arătat entuziasmat de demersul nostru. PS Ioachim Băcăuanul a găsit cel mai potrivit nume sub care să ne desfăşurăm acest proiect, şi anume «Şcoala Precistei». Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului cunoaşte activităţile cu tinerii şi copiii pe care le derulăm în parohie“, a afirmat pr. paroh Dan Antoce. Programul de meditaţii din parohia Precista Mare a fost iniţiat de pr. paroh Dan Antoce, care a constatat o îngrijorare a părinţilor şi elevilor faţă de examenul de bacalaureat. „În urma vizitelor pastorale la casele credincioşilor, dar şi de la Taina Spovedaniei am aflat că tinerii care urmează să dea bacalaureatul sunt timoraţi de rezultatele examenelor mai puţin reuşite de anul trecut. Părinţii tinerilor care dau bacalaureatul în acest an s-au plâns de lipsa posibilităţilor financiare. Astfel am considerat că putem să dăm o mână de ajutor pentru ca, la rândul lor, aceşti tineri să simtă că Biserica i-a sprijinit la realizarea lor profesională“, a mărturisit pr. paroh Dan Antoce. Pornind de la acest proiect, se intenţionează atragerea unor oameni cu posibilităţi financiare, care să sprijine tinerii prin burse de studiu, pe perioada anilor de facultate.