Mii de pelerini au parcurs „Drumul Crucii” la Mănăstirea Hadâmbu

15 Septembrie 2022 14:42 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

La Mănăstirea Hadâmbu din comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, s-a organizat miercuri, 14 septembrie 2022, Procesiunea „Drumul Crucii”. Aceasta a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ziua Înălţării Sfintei Cruci a fost prăznuită în mod deosebit la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. La orele dimineţii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost întâmpinat în faţa aşezării monahale de către primăriţele comunelor Mironeasa, Mogoşeşti şi Ipatele, şi de către soborul slujitorilor. În dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase, Ierarhul a intrat în incinta străvechiului aşezământ monastic din Dealul Mare, unde a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Mii de pelerini din mai multe părţi ale ţării s-au rugat împreună la acest praznic, cinstind atât Sfânta Cruce, cât şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a cărei icoană făctoare de minuni se află la Mănăstirea Hadâmbu. După Sfânta Liturghie, la Poarta „Bucuria Crucii” de la baza dealului ce duce spre Mănăstirea Hadâmbu, a început slujba Procesiunii „Drumul Crucii”, special alcătuită de către Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Prima evanghelie a fost citită de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul. Oamenii au ţinut în mâini busuioc alături de Sfânta Cruce, ascultând cu evlavie rugăciunile înălţate.

Atunci când cădem sub cruce, ştim că este Cineva care să vină să ne ridice”

La cea de-a 14-a troiţă PS Damaschin Dorneanul a ţinut un cuvânt în care a făcut referire la Sfânta Cruce în viaţa creştinilor: „Noi am trecut prin dreptul acestor cruci, ne-am închinat şi ne-am adus aminte de Răstignirea Mântuitorului Hristos. El a trecut, pentru aceia care s-au rugat şi care au venit aici cu smerenie, pe la crucile fiecăruie dintre noi. Hristos mângâie creştetele celor care îşi duc crucea. Ştie Domnul Hristos că ne e greu să ne ducem crucea fără de El. Noi ne ducem crucea cu ochii aţintiţi la crucea Mântuitorului. Atunci când cădem sub cruce, ştim că este Cineva care să vină să ne ridice. Când a urcat pe Golgota, Mântuitorul a căzut de trei ori. Neputând să mai ducă crucea, a venit cineva şi L-a ajutat”. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan şi Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru că au rânduit slujirea Preasfinţitului Damaschin Dorneanul în ziua Înălţării Sfintei Cruci în aşezarea monahală din Dealul Mare. Procesiunea s-a încheiat în incinta Mănăstirii, iar la final toţi cei prezenţi au stat la o agapă frăţească.

De la același autor

Ultimele din categorie