Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Hadâmbu

Arhiepiscopia Iaşilor

Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Hadâmbu

Credincioșii din mai multe părți ale țării s-au rugat miercuri, 8 septembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii prilejuită de hramul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Peste 2000 de pelerini au adus cinstire Nașterii Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Biserica monument a acestei străvechi așezări monahale din Dealul Mare și-a serbat cu acest prilej hramul. La orele dimineții, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iașilor. Pentru prima dată de când au fost montate, cele 13 clopote noi ale Mănăstirii Hadâmbu au răsunat spre bucuria obștii și a celor prezenți. Un grup de credincioase din Borșa, județul Maramureș, a oferit Părintelui Episcop daruri tradiționale, însoțite de o preafrumoasă urare. În sunetul buciumelor și al cântării „Pre Stăpânul”, Preasfinția Sa a ajuns în incinta bisericii monument. În Altarul de vară „Izvorul Tămăduirii”, Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor, împreună cu soborul preoților și diaconilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și din Mitropolia Basarabiei, a oficiat Sfânta Liturghie. În tot acest timp, oamenii de toate vârstele au așteptat la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce a fost așezată în baldachinul împodobit cu flori. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte și arhimandritul Gavriil Alexa, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Byzantion”, dirijat de către profesorul Adrian Sîrbu. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului: „Maica Domnului a devenit cea prin care s-a lucrat mântuirea neamului omenesc. Prin Maica Domnului începe vestirea Evangheliei în lume. «Evanghelie» înseamnă vestea cea bună pe care a primit-o de la înger. Vedem că zămislirea Fiului lui Dumnezeu nu are loc în mod automat. (...) Să mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-am născut pe acest pământ. Ziua în care ne-am născut înseamnă binecuvântarea și darul pe care l-am primit spre naștere”.

Maica Domnului a adus multă binecuvântare în această mănăstire”

La momentul Chinonicului, credincioasele din Borșa au interpretat câteva pricesne închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pelerinii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și-a exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru că l-a delegat pe Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul la slujba hramului. În același timp, a mulțumit Preasfinției Sale pentru purtarea de grijă, fiilor duhovnicești și pelerinilor pentru că s-au rugat împreună. „Maica Domnului a adus multă binecuvântare în această mănăstire, ce a fost părăsită timp de mai bine de trei decenii. Această așezare monahală a devenit o grădină a Maicii Domnului, prin dragostea ctitorilor și a frățiilor voastre, cei ce sunteți podoaba Bisericii”, a adăugat părintele stareț Nicodim Gheorghiță. La final, a fost oferită o masă caldă pentru toți credincioși

Citește despre: