Sfințire de biserică la Dondușeni, Republica Moldova: 4 ierarhi au slujit în prezența a 2000 de credincioși

25 Septembrie 2018 18:06 Tudorel Rusu Mitropolia Basarabiei

Biserica parohiei ortodoxe române din oraşul Donduşeni, Republica Moldova, a fost sfinţită duminică, 23 septembrie 2018. Slujba de sfinţire, urmată de Sfânta Liturghie, a fost oficiată de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La slujba arhierească au fost prezenţi demnitari şi reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova şi România, precum şi aproape 2.000 de credincioşi de pe ambele maluri ale Prutului. Dintre oficialităţile prezente amintim: ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, preşedinţii raioanelor Donduşeni şi Criuleni, primarii localităţilor Donduşeni (Republica Moldova) şi Miroslava (România). La finalul Sfintei Liturghii au fost acordate distincţii de vrednicie.

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Veniamin a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia acordării Crucii Patriarhale părintelui paroh Roman Botezat. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la apărarea credinţei şi a familiei, cele două valori prin care dăinuie un neam: „Suntem chemaţi cu toţii, şi dumneavoastră aici, şi noi dincolo, pe de o parte să ne apărăm dreapta credinţă, pe de altă parte să fim atenţi la relaţia dintre noi şi în mod special la relaţia din sânul familiei. Dacă avem credinţă în Dumnezeu şi păstrăm dragostea noastră faţă de familie, câte vânturi şi valuri vor veni asupra noastră, vom rezista aşa cum au rezistat părinţii noştri, care nu au avut o altă bogăţie şi o altă armă decât sfânta credinţă, pe de o parte, şi familia cu care au fost binecuvântaţi să trăiască fiecare, pe de altă parte”.

Donaţii de la credincioşi din peste 500 de parohii din România

Construcţia Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Donduşeni a început în anul 2009, când a fost aşezată piatra de temelie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei. Locaşul de cult a fost construit din cărămidă de către meşteri din România, în stil ştefanian, cu influenţe din arhitectura rusească. A fost acoperită cu tablă de cupru, iar pictura este realizată în tehnica frescă de pictorul Mihai Gabor. De asemenea, scheletul catapetesmei a fost realizat din lemn de stejar sculptat, tot în România, la fel ca şi iconostasul Maicii Domnului Axioniţa sau stranele. Cu ajutoare exclusiv româneşti, s-a realizat încălzirea bisericii cu o centrală termică mixtă, ce funcţionează atât pe lemne, cât şi cărbune, precum şi împrejmuirea curţii bisericii cu gard din fier forjat. Tot ce s-a făcut la biserica din Donduşeni se datorează, în proporţie de 90%, României. 60% din bani au fost obţinuţi prin colecte făcute în parohiile din arhiepiscopiile Iaşilor şi Sucevei şi Rădăuţilor, iar 30% din fonduri au venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. În total, au fost strânse donaţii de la credincioşi din peste 500 de parohii din România. Donduşeni este un oraş mic, cu aproximativ 10.000 de locuitori, însă membri ai parohiei sus-menţionate sunt doar vreo 250 de familii.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” este singura biserică ortodoxă română ce aparţine Mitropoliei Basarabiei. În oraş mai există un locaş ortodox, dar care aparţine de Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusiei).

De la același autor

Ultimele din categorie