Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit paraclisul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Humulești

Arhiepiscopia Iaşilor

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit paraclisul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Humulești

Demisolul Bisericii Bejeni-Humulești a fost sfințit astăzi, 20 noiembrie 2022, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Paraclisul locașului de cult a fost închinat Sfintei Cuvioase Parascheva,  în urma mărturiilor care au evidențiat prezența sfintelor moaște pe aceste locuri în vara anului 1947.

În ciuda zăpezii și a temperaturilor scăzute din această perioadă, sute de târg-nemțeni au luat parte la slujba de sfințire a paraclisului aflat la demisolul bisericii Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” Bejeni, din suburbia orașului. Zeci de preoți din Protopopiatul Târgu Neamț, precum și reprezentanții autorităților județene și locale au participat la târnosirea Paraclisului cu hramul „Sfânta Parascheva”, dar și la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica mare.

În cadrul slujbei, teologul Andrei Budeanu a fost hirotonit diacon, urmând ca în perioada următoare să fie hirotonit întru preot pe seama Mănăstirii Scăricica din județul Neamț.

În cuvântul rostit astăzi, Părintele Mitropolit a arătat că prin dobândirea Duhului Sfânt, creștinul devine fiu al luminii:

Dobândirea Duhului Sfânt ca finalitate, țel al vieții creștine, se arată în patru lucruri: în smerenie, în dragoste, în duh de pocăință și în rugăciune. A duce o viață în Duhul Sfânt înseamnă a duce o viață de familie curată, a îndeplini responsabilitățile mari sau mici pe care le avem, a te îngriji – dacă ai ceva bunuri materiale – și de cei care se află în nevoie, a împlini poruncile Bisericii și în duh de pocăință, iubire, rugăciune și smerenie, omul duce o viață în Duhul Sfânt, iar prin aceasta este fiul al luminii.

Totodată, IPS Teofan a afirmat că fiul luminii este chemat să devină fiu al lui Hristos Domnul: „Starea de fiu al luminii, spune Sfântul Apostol Pavel, se arată în bunătate, în dreptate și în adevăr. În bunătate, pentru că ea este raza dumnezeirii, căci Dumnezeu bun este. Raza dumnezeirii din bunătatea lui Dumnezeu care se arată și în viața noastră. Fiul luminii se arată în om al dreptății. Dreptatea înseamnă că se cuvine ca eu să iubesc și pe cei care nu mă iubesc. Se cuvine ca eu să fac bine și celor care fac rău. Se cuvine să vorbesc de bine chiar și pe cei care mă vorbesc pe mine de rău. Aceasta este dreptatea în accepțiunea Sfântului Apostol Pavel. Greu lucru, dar spre aceasta este chemat creștinul, cel puțin să tindă dacă nu să și atingă această stare duhovnicească. Fiul luminii este fiul adevărului, fiul lui Hristos, căci Hristos este adevărul”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a adăugat că Mântuitorul Hristos, în Evanghelia de astăzi, ne transmite că trebuie să medităm asupra căii pe care trebuie să o alegem:

Se cuvine să medităm ce cale să alegem. Calea celui descris în Evanghelia de astăzi: «Mănâncă, bea, veselește-te pentru mulți ani, suflete» și atunci să ascultăm cuvântul Domnului zicând «așa se întâmplă cu cei care își aducă comoară pe pământ și nu în Dumnezeu», sau îl rugăm pe Domnul să ne dăruiască putere, să se împlinească și în noi cuvântul Sfântului Apostol Petru care zice «Iar vouă vă este dat cu multă bogăție să aveți parte de intrarea în Împărăția cea veșnică a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos». A lui Dumnezeu este puterea, dar a noastră este alegerea.

Ca semn de mulțumire pentru întreaga lucrare realizată în comunitatea parohială, părintele paroh Ion Răduc a primit „Crucea Moldavă” din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. De asemenea, membrii consiliului parohial au primit fiecare o ediție a Sfintei Scripturi, iar cei care au susținut realizarea paraclisului au primit distincții de vrednicie.

La sfârșit, clericii au binecuvântat o troiță și au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii parohiei.

Pe aceste plaiuri au poposit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Parohia Bejeni-Humulești a fost înființată în anul 2002, iar în anul 2003 s-a construit un paraclis provizoriu care, între timp, a fost amenajat pentru a avea destinația de casă socială și casă parohială. În 2008, după finalizarea proiectului, au fost săpate fundațiile locașului de cult la o adâncime de peste 10 metri, conform recomandărilor studiului geotehnic. Din acest motiv s-a luat și decizia construirii demisolului, lucrare care s-a desfășurat până în 2011.

Din 2012 s-au început lucrările la actuala biserică, ea fiind construită din cărămidă și acoperită cu tablă de cupru.

Demisolul sfințit astăzi a fost pictat în tehnica tempera, în perioada 2020-2021, de către pictorul Dumitru Mosor, fiu al satului.

Hotărârea ca paraclisul să o aibă ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a luat în urma mărturiilor celor care au participat în vara anului 1947 la procesiunea cu moaștele Sfintei și care au poposit în locul în care s-a ridicat această biserică.

Vă invităm să accesați și:

Citește despre: