Mitropolitul Pantelimon de Veria la Patriarhie: „Sfinții ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual”

Patriarhia Română

Mitropolitul Pantelimon de Veria la Patriarhie: „Sfinții ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual”

    • Mitropolitul Pantelimon de Veria la Patriarhie: „Sfinții ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual”
      Mitropolitul Pantelimon de Veria la Patriarhie: „Sfinții ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual”

      Mitropolitul Pantelimon de Veria la Patriarhie: „Sfinții ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual”

Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania a vorbit miercuri la Patriarhie despre sfinţi şi rolul acestora în iconomia mântuirii.

Sfinții Bisericii noastre, fie că sunt ierarhi, martiri sau mucenici, fie că au trăit la începuturile creștinismului, fie că sunt contemporanii noștri, ne transmit același mesaj, care este întotdeauna actual, cu atât mai mult, potrivit zilelor noastre, în care conflictele și neînțelegerile dintre oameni sunt mai accentuate, atât la nivel inter-personal cât și global.

Și aceasta, deoarece viața în Hristos este o viață mistică, o viață neștiută, care se trăiește nu în forme seculare de respect, nu în comunicarea constantă cu oamenii prin rețelele sociale, ci în comuniunea intimă  și neîntreruptă cu Dumnezeu, prin lucrare duhovnicească, prin nevoința curățirii, prin căutarea harului și a milei lui Dumnezeu, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Ierarhul grec a precizat că:

Numai prin puterea lui Dumnezeu si puterea chemării Numelui Sau celui Sfânt, așa cum a făcut Sfântul Nestor, ucenicul Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie pe care-l prăznuim astăzi, poate omul să-și întărească luptele duhovnicești și să se ridice de la cele pământești la cele cerești, acolo unde este glasul cel curat al celor ce prăznuiesc, acolo unde sfinții strălucesc ca soarele văzând frumusețea de nespus a feței dumnezeiești a Mântuitorului și Izbăvitorului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul său, IPS Pantelimon i-a mulţumit Patriarhului Daniel pentru invitaţia de a aduce la Bucureşti un fragment din moaştele Sfântului Grigorie Palama, împreună cu cinstitele icoane ale marelui ierarh și a familiei sale, a părinților și a fraților lui, care acum aproximativ zece ani au fost canonizați.

Părintele Mitropolit a spus că participarea din acest an la manifestările dedicate Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, i-a reconfirmat evlavia pentru sfinţi a poporului român.

Ne bucurăm îndeosebi pentru că, odată cu prezența noastră aici, avem prilejul de a ne încredința, încă o dată, de marele respect al poporului român și de dragostea lui față de Sfinții Bisericii noastre, de devotamentul acestuia față de Credința Ortodoxă și tradițiile ei venerabile și să-l prăznuim astăzi pe Marele Mucenic și izvorâtor de mir, pe Sfântul Dimitrie, pe ocrotitorul și patronul orașului Tesalonic, dar și pe Sfântul cu același nume, pe ocrotitorul și patronul dumneavoastră, pe Cuviosul Părintele nostru Dimitrie Basarabov.

IPS Pantelimon de Veria a slujit de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Siluan al Ungariei, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Joi, de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Patriarhul Daniel, împreună cu IPS Pantelimon şi ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: Basilica.ro

Citește despre: