Mitropolitul Porfirie Perić de Zagreb-Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Ortodoxia în lume

Mitropolitul Porfirie Perić de Zagreb-Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

    • Mitropolitul Porfirie Perić de Zagreb-Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe
      foto: Damjan Tadic - Cropix / jutarnji.hr

      foto: Damjan Tadic - Cropix / jutarnji.hr

Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie Perić, Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales astăzi, 18 februarie 2021, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Update: Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie este întronizat astăzi la Catedrala „Sf. Arh. Mihail” din Belgrad. Liturghia are loc cu participarea a numeroși ierarhi ai Bisericii Sârbe.

Știrea inițială: După aproape trei luni de la vacantarea scaunului de patriarh, peste 12 milioane de credincioși sârbi au începând de astăzi un nou întâistătător. Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales cel de-al 46-lea Patriarh al Bisericii din Serbia. Data întronizării IPS Porfirie în demnitatea de Patriarh va fi stabilită în următoarele zile.

Cine este noul Întâistătător al Serbiei?

Conform romfea.grMitropolitul Porfirie Peric, în vârstă de 59 de ani, s-a născut la Becej, Voivodina, în data de 22 iulie 1961. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Belgrad. S-a călugărit la Sfânta Mănăstire din Visoki Detsani (Deceani), la data de 21 aprilie 1985. A fost hirotonit diacon de Episcopul Pavlos de Raska și Prizren în iunie 1986, iar în noiembrie 1990 a fost hirotonit preot. A fost stareț al Sfintei Mănăstiri Kovili și la data de 13 iunie 1999 a fost hirotonit Episcop‑vicar al Episcopiei Bacika, cu titulatura de Egher (Jegar). În 2004 a susținut doctoratul la Școala Teologică din Atena.

În mai 2014, IPS Porfirie a fost ales Mitropolit al Zagrebului și Ljubljanei, iar astăzi, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Imediat după încheierea alegerilor, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru el.

„Astăzi, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți frații și surorile, peste fiii Bisericii noastre a Sfântului Sava și peste toți oamenii de bunăvoință din întreaga lume, îi rog pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru smerenia mea pentru ca urmând împreună calea pe care au mers sfinții noștri strămoși să ne învrednicim de Împărăția Cerurilor”, a spus Preafericitul Părinte Porfirie, conform basilica.ro.

Scrisoare de felicitare din partea Patriarhului României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de felicitare noului Patriarh al Serbiei:

Preafericirii Sale PORFIRIE,
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Preafericirea Voastră,

Cu prilejul alegerii Preafericirii Voastre ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, vă felicităm și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască multe împliniri duhovniceşti în noua misiune încredințată.

În numele membrilor Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, vă dorim ani binecuvântaţi în slujirea poporului binecredincios al Serbiei şi mult ajutor de la Dumnezeu în întreaga lucrare a Preafericirii Voastre.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

 Cu frăţească îmbrăţişare în Hristos Domnul,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

„Țara celor vii” și Episcopul Porfirie

Pe 20 noiembrie 2020 trecea la Domnul Patriarhul Irineu. Astăzi a fost ales noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Serbia, Mitropolitul Porfirie. Are 59 de ani și, în afară de limba maternă, poate vorbi în greacă, engleză, germană și rusă. Patriarhul ales mai este cunoscut și pentru faptul că a construit o comunitate terapeutică pentru dependenții de droguri: „Mulți călugări tineri sau frați începători l-au urmat la mănăstire. Aceștia au fost anii în care Mănăstirea Kovilj a devenit un centru spiritual pentru mulți tineri: intelectuali, artiști, actori cunoscuți și muzicieni rock, în special din Novi Sad și Belgrad. Aceasta este și perioada de când starețul Porfirie s-a preoocupat în mod special de persoanele dependente de droguri. În acest scop, el (adică viitorul Patriarh, n.r.) a format, în 2005, o comunitate terapeutică numită Țara celor vii, care este recunoscută ca fiind cel mai de succes proiect pentru terapia dependenței de droguri. Sub conducerea Episcopului Porfirie, au fost mai mult de o sută de beneficiari ai unor tabere de terapie de pe întreg cuprinsul Serbiei”, se arată în biografia postată de Patriarhia Serbiei.

Citește despre: