Moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț
Moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț
Prin anii 1937 -1938 a revenit la Râmeț de la Sfântul Munte ieromonahul Evloghie Oța originar din Geoagiul de Sus. Efectuându-se lucrãri importante de restaurare, printre care și înlãturarea straturilor de pãmânt și pietriș depuse de viituri pe lângã bisericã pânã sub ferestre, s-a descoperit un craniu gãlbui, frumos și care, rãspândea mireasmã plãcutã. Se spune cã luat de apa ce ieșise pe lângã bisericã în urma sãpãturilor, a ocolit-o de trei ori și s-a așezat pe fereastra sfântului altar. Cãlugãrii l-au asezat cu evlavie într-un loc curat neștiind al cui este.
Dupã o vreme la mãnãstire a venit o femeie din Maramureș, pe nume Maria, care fiind bolnavã de epilepsie i-a relatat pãrintelui stareț cã a avut o descoperire cum cã acel craniu este al Sfântului Ghelasie și are darul vindecãrii neputințelor omenești. Pãrinții au sãvârșit Taina Sfântului Maslu pentru femeie și dupã ce aceasta s-a atins cu evlavie de capul Sfântului s-a vindecat de suferința ei. Pãrintele Dometie Manolache și maicile mai vârstnice au cunoscut-o pe aceastã femeie; a stat de vorbã cu ea și actualul duhovnic, pãrintele Ioachim Popa.
În anii trecuți se spune cã o mireasmã se rãspândea din capul Sfântului învãluind mãnãstirea și împrejurimile. Capul se pãstreazã într-o raclã de lemn în paraclisul mănăstirii.