Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, la hramul Mănăstirii Râşca
Pelerinii din toată Moldova sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Râşca din judeţul Suceava. Astă seară a fost adusă din Grecia racla în care se află un deget din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Sfintele moaşte vor rămâne la Râşca până duminică, 16 septembrie.
La Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava a ajuns astă seară racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae. Sfintele moaşte au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din regiunea Peloponez - Grecia de către arhim. Nectarie Ifantidis, stareţul Mănăstirii Ano-Xenia din Volos, Grecia. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Ignatie al Volosului şi a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Programul liturgic dedicat hramului va începe mâine seară, de la ora 18:00, cu slujba Privegherii. Vineri dimineaţă se vor oficia Agheazma, Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie. „Aşteptăm un număr mare de preoţi şi credincioşi la sărbătoarea hramului. Sfânta Liturghie va fi oficiată de arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, alături de alţi preoţi invitaţi. Înălţarea Sfintei Cruci este un hram mai nou al mănăstirii noastre. Sărbătoarea tradiţională a aşezării monahale de la Râşca este marcată în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae. Avem nădejdea că în mijlocul nostru va sluji, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, şi Preasfinţitul Meletie, Episcopul Hotinului (Ucraina) care ne bucură cu prezenţa atunci când este invitat la hramurile mănăstirilor moldave“, a spus arhim. Mihail Bălan, stareţul Mănăstirii Râşca.
Cu prilejul serbării hramului, va fi scoasă spre închinarea credincioşilor racla în care se află moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, aflată în sfântul altar al sfântului lăcaş de la Râşca. „Pelerinii se vor putea închina la papucul Sfântului Ierarh Spiridon pe care l-am primit în dar de la Înalt Preasfinţitul Nectarie, Mitropolit de Kerkyra şi Paxos. La momentul cuvenit din cadrul slujbei Privegherii va fi scoasă o sfântă cruce ce cuprinde părticele foarte mici din lemnul Sfintei Cruci pe care le-am primit de la Ierusalim de la o monahie de neam grec“, a adăugat arhim. Mihail Bălan.