Moaştele Sfântului Ioan Iacob vor fi aduse la hramul Paraclisului Catedralei Naționale

Patriarhia Română

Moaştele Sfântului Ioan Iacob vor fi aduse la hramul Paraclisului Catedralei Naționale

Un fragment din moaştele Sfântului Ioan Iacob va fi adus spre închinare credincioşilor la hramul paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în perioada 4-5 august.

Moaştele au fost dăruite de Patriarhul Teofil al Ierusalimului pentru Catedrala Naţională, în urma vizitei din anul 2018. În prezent se află în patrimoniul Reşedinţei Patriarhale.

Sărbătoarea hramului va începe de miercuri seara, 4 august. Începând cu ora 18:00, va fi oficiată Slujba Vecerniei cu Litia. A doua zi, de la 09:30, Sfânta Liturghie va fi prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântul Ioan Iacob este unul dintre ocrotitorii diasporei, fiind pictat în icoana anului omagial alături de Sfinţii Ioan Casian şi Dionisie Exiguul.

Care este legătura dintre Catedrala Națională și Sfântul Ioan Iacob?

Unul din cele două paraclise aflate la subsolul Catedralei Mântuirii Neamului va avea hramul „Sfântul Ioan Iacob”. Acolo vor fi așezate un fragment din moaștele sale și epitrahilul pe care l-a purtat în timpul vieții.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că noua Catedrală Națională îi este dedicată și tatălui Sfântului Ioan, Maxim, care se numără „printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă, România centenară”.

Tatăl Sfântului Ioan Iacob a murit în 1916, ca erou în Primul Război Mondial.

Catedrala este „un simbol spiritual naţional”, dedicat eroilor neamului, care „prin jertfa lor”,  după cum spunea Patriarhul României, „au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”.

Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți a fost așezată de Patriarhul Daniel în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale.

Numele acestora poate fi consultat pe site-ul Trinitas TV într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor”.

Cele 1684 pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

Sursă text și foto: Basilica.ro

Citește despre: