Model de conlucrare și solidaritate în Arhiepiscopia Iașilor
În perioada 16 – 21 august a.c. a avut loc Întâlnirea de Vară a copiilor din familiile numeroase care are ca scop implicarea tinerilor din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii – Sfântul Stelian în activități social-educative, menite să le ofere un impuls spre o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor i s-au alăturat în susținerea proiectului și în formarea celor 35 de copii participanți multe parohii, persoane fizice, ONG-uri și chiar mănăstiri.
„Țin să mulțumesc în mod sincer, și mărturisesc că suntem foarte recunoscători, tuturor celor care ne-au ajutat și cred că aceste zile au reprezentat și un frumos prilej de a exersa un mod de conlucrare și solidaritate pentru beneficiul acestor 35 de copii minunați. Aș vrea să mulțumesc Parohiei „Sfântul Haralambie” pentru faptul că ne-a pus la dispoziție cantina, unde am servit mesele, și spațiile în care am ținut atelierele și celelalte activități din program. Mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Iași pentru faptul că ne-a pus la dispoziție, în condiții extrem de avantajoase, spațiile de cazare ale Hotelului Cadrelor Didactice – ISJ Iași. Mulțumesc Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” – Flora, din cartierul Tătărași și Parohiei „Sfântul Nicolae” – Copou, care, prin implicarea personală a părinților Dumitru Boboc și Vasile Vaida am reușit să acoperim transportul copiilor în excursia către Mănăstirea și Castelul Miclăușeni. De asemenea, mulțumim parintelui Andrei Constantin de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi pentru toate cele oferite: pastă de dinți, săpunuri și chipsuri (pe care copii le-au savurat la seara de film). Mulțumim mult și părintelui Neculai Dorneanu de la Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului” Iași pentru că a asigurat o parte din necesarul de birotică: topuri de hârtie, pixuri și materiale necesare pentru aniversarea unuia dintre participanții la întâlnire” a declarat Sorina Hîngănescu, referent al Departamentului Pro Vita și director al Întâlnirii de Vară 2016.
Programul la care au participat cei 35 de copii a fost unul complex și divers, adaptat nevoilor lor educaționale, emoționale și sociale. Participanții au lucrat timp de șapte zile cu un număr de 10 animatori, voluntari ai Departamentului Pro Vita, atât în cadrul atelierelor de lucru (comunicare, creație artistică, muzică și realizare de cruciulițe textile), cât și în cadrul experiențelor inedite pe care participanții le-au trăit (excursii, seri de film, vizite culturale și turistice în Iași ș.a.).
„Mulțumim, de asemenea, părintelui protopop Toma Gradinaciuc și Parohiei „Sfântul Apostol Toma” pentru materialele igienico-sanitare oferite: pasta de dinți, periuțele de dinți și săpunurile. Mulțumim părintelui Lucian Golinschi pentru că prin ajutorul parohiei sale, „Sfântul Vasile” – Nicolina, toți copii au primit câte o pereche de șlapi, pijamale, șepci și, în plus, câte un gel de duș și un săpun; pe lângă acestea părintele a bucurat copiii și cu înghețată, într-una din zilele Întâlnirii de Vară. Părintele Gheorghe Șurpănelu, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Cimitir Eternitate ne-a ajutat cu tot necesarul de prosoape pentru toate zilele de program. Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari, prin implicarea directă a doamnei Gabriela Fuică, ne-a sprijinit cu toate materialele de birotică necesare atelierelor de lucru. Multe mulțumiri adresez și Fundației „Solidaritate și Speranță” care, prin implicarea personală a părintelui Mihai Eduard Doroșincă, a oferit două prânzuri pentru toți cei 35 de copii. Nu în ultimul rând, mulțumim Centrului social – cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăușeni pentru faptul că ne-a pus la dispoziție masa de prânz în timpul excursiei” a mai adăugat Sorina Hîngănescu.
Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii – Sfântul Stelian este un proiect al Departamentului Pro Vita prin care sunt susținute și promovate 110 familii cu opt și peste opt copii din Arhiepiscopia Iașilor. Principalele forme de ajutor oferite sunt: burse de studii lunare pentru copiii care au rezultate bune la învățătură și sunt dornici să-și continue parcursul educațional, organizarea Întâlnirilor de Vară, pachete umanitare oferite cu ocazia Nașterii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ajutor medical și sprijin în funcție de necesitățile urgente ale fiecărei familii.
Departamentul Pro Vita reprezintă o activitate misionară a Arhiepiscopiei Iașilor care funcționează din anul 2011 și are ca misiune salvarea, protejarea și îmbunătățirea vieții. Proiectele principale se concentrează în jurul informării și consilierii tinerilor, ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate, salvarea copiilor de la avort și sprijinirea familiilor cu mulți copiii. Mai multe detalii puteți găsi pe www.provitaiasi.ro.