Moment comemorativ-omagial dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae, la Facultatea de Teologie din Iași
Azi, 13 noiembrie 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași a organizat un moment comemorativ-omagial dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae. Momentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești și a slujbei Parastasului de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de câțiva părinți din corpul profesoral al Facultății de Teologie în Catedrala mitropolitană ieșeană, și a continuat în Sala „Studium” a facultății, unde au fost susținute mai multe comunicări științifice despre viața și opera celui mai mare teolog al secolului al XX-lea.
Pomenirea Sfântului Ierarh Gură de Aur, arhiepsicopul Constantinopolului, ce este sărbătorită azi de Biserica Ortodoxă Română, a fost dublată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași de un moment omagial dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae, ce a avut loc cu prilejul Anului comemorativ închinat acestui mare teolog al neamului nostru.
După oficierea, de la primele ore ale dimineții, a slujbei Sfintei Liturghii de către IPS Mitropolit Teofan în Catedrala mitropolitană ieșeană, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Părintele Dumitru Stăniloae și pentru soția acestuia, prezbitera Maria.
Mai mulți părinți profesori de la Facultatea de Teologie, alături de numeroși studenți, au luat parte la slujba de comemorare.
„Școala teologică a fost binecuvântată cu un geniu”
„Dublă este rațiunea pentru care, cu mila Domnului, am slujit astăzi la Catedrala mitropolitană, alături cu câțiva părinți din corpul profesoral al Facultății noastre de Teologie, și în prezența studenților teologi. În primul rând, în această zi îl sărbătorim pe Sfântul Părinte Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, iar în al doilea rând am dorit să-l pomenim, pentru odihna sufletului său, prin slujba Parastasului, pe Părintele profesor Dumitru Stăniloae, sub egida căruia se află așezată Facultatea noastră de Teologie și dat fiind faptul că anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea sa și 20 de ani de la plecarea sa la Domnul. Sfântul Ioan Gură de Aur, ascetul, preotul, predicatorul, teologul, arhiereul și mucenicul reprezintă un real model și chip desăvârșit pentru profesorul de teologie și pentru studentul teolog, care se pot hrăni duhovnicește din predica sa, din cuvântul său legat de Sfintele Scripturi, din puterea sa legată de mărturisirea cuvântului și din jertfa vieții sale. El a fost cel care ne-a oferit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, din care ne hrănim aproape în fiecare zi și prin care îi mulțumim în mod plenar lui Dumnezeu. Un alt dar al neamului creștinesc și al Bisericii române este și Părintele Dumitru Stăniloae, dascăl de Teologie, traducător din Sfinții Părinți, alcătuitor de tratate de teologie hrănite din teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul, al Sfântului Grigorie Palama și al altor Sfinți ai Bisericii noastre, cel care a readus mărturisirea Sfinților Părinți într-un moment în care teologia românească, deși ici-colo prezentă, parcă nu mai avea aceiași putere pe care a avut-o de-a lungul veacurilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu că l-a dăruit pe Părintele Stăniloae Bisericii sale la începutul veacului trecut, iar școala teologică a fost binecuvântată cu un geniu, după cum conștiința mărturisii unui adevăr ne obligă să-l numim”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la finalul slujbelor săvârșite.
De la ora 10:30, manifestările dedicate Părintelui Dumitru Stăniloae au continuat în Sala „Studium” a Facultății de Teologie din Iași cu o serie de comunicări științifice, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a părintelui decan Ion Vicovan și corpului profesoral. Auditoriul a fost unul numeros, peste capacitatea de găzduire a sălii.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut părintelui decan, iar conferențiari au fost pr. prof. dr. Ioan C. Teșu, cu prelegerea „Teolog și teologie la Părintele Dumitru Stăniloae”, conf. dr. Vasile Cristescu, cu prelegerea „Antropologie și hristologie la Părintele profesor Dumitru Stăniloae” și diac. asist. dr. Adrian Sorin Mihalache, care a vorbit despre „Cunoaștere pentru împlinirea vieții omenești”, în care a prezentat posibile deschideri ale teologiei Părintelui Stăniloae către unele arii recente din știință și filosofie.