Moment de împreună-slujire la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cimișeni, Republica Moldova

Arhiepiscopia Iaşilor

Moment de împreună-slujire la hramul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cimișeni, Republica Moldova

Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Cimișeni, Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari, este una dintre parohiile din Republica Moldova care a revenit, nu de mult timp, în sânul Patriarhiei Române, prin aderarea la Mitropolia Basarabiei. Împreună cu enoriașii pe care-i păstorește, părintele paroh Ioan Solonaru a fost primit sub omoforul Bisericii Ortodoxe Române de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

În semn de bucurie și frățietate, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, părintele Ioan Solonaru a invitat la hramul parohiei din acest an o delegație de preoți din Arhiepiscopia Iașilor. Această delegație a fost alcătuită din pr. insp. Neculai Dorneanu, pr. Teodor Mihăilă, misionar protopopesc al Protopopiatului Iași III, pr. Contantin Ghervan din Parohia Brăești și pr. Constantin Rusu din Parohia Păușești.

Preoții din Arhiepiscopia Iașilor, veniți cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-au rugat împreună cu frații lor din Mitropolia Basarabiei, alături de pr. Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. insp. Neculai Dorneanu a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța cinstirii Sfinților Împărați Constantin și Elena și despre folosul pe care enoriașii parohiei îl au pentru că sunt ocrotiți de acești mari sfinți întocmai cu apostolii.

Totodată, pr. paroh Ioan Solonaru a făcut cunoscut celor prezenți că Parohia Criuleni se va înfrăți cu Parohia Scânteia, Protopopiatul Iași III, al cărui paroh, Pr. Teodor Mihăilă, a fost prezent la hram.

Astfel de împreună slujiri, cum a fost cea de la Cimișeni, mărturisesc despre nevoia ca lucrarea preoților din Mitropolia Basarabiei să fie mai bine cunoscută de frații lor, preoți din România, existând posibilitatea de a fi construite noi punți trainice peste Prut, pentru ca românii de pe cele două maluri ale acestui râu să nu mai trăiască despărțiți.

Citește despre: