Moment istoric: Moaștele Mitropolitului Grigorie Dascălu au fost scoase pentru prima dată în procesiune
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu și ale Sfântului Mare Mucenic Artemie au fost purtate sâmbătă în procesiune în Protopopiatul Ilfov Nord. A fost prima dată când moaștele marelui ierarh au ieșit din mănăstire.
Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Ilfov Nord în colaborare cu Mănăstirile Căldărușani și Sitaru. Procesiunea, intitulată Călători cu Sfinții spre Hristos, a parcurs 162 km, cu opriri în 17 localități: Nuci, Gruiu, Ghermănești, Periș, Balotești, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Otopeni, Tunari, Ștefăneștii de Jos, Voluntari, Afumați, Petrăchioaia, Gagu, Dascălu și Moara Vlăsiei.
Părintele Protopop Cristian Burcea a declarat: „Anul acesta, poporul trece printr-o perioadă de încercare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi realizăm această procesiune istorică, în nădejdea că, prin mijlocirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, poporul va fi izbăvit de boală”.
În mai multe localități, cortegiul a făcut scurte opriri pentru rugăciune, preoții cerând izbăvirea de epidemie și ploi liniștite și roditoare. Bacalaureatul începe anul acesta chiar luni, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, iar la ecteniile rostite în timpul procesiunii s-a cerut și luminarea tinerilor la examene.
„Nu întâmplător, Sfântul Ierarh Grigorie a primit titulatura de «Dascălu». A fost întemeietor de școli teologice și, la trecerea sa la Domnul, singura avere descoperită în chilia sa au fost cărțile, pe care le-a lăsat cu testament tinerilor care doresc să învețe carte”, a explicat părintele protopop pentru Trinitas TV.
Arhimandritul Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, a menționat că este pentru prima dată când moaștele sfântului mitropolit ies din mănăstire. Iar Icoana Maicii Domnului a mai fost purtată într-o scurtă procesiune cu 15 ani în urmă, când a fost o secetă cumplită. „Am scos-o din biserică după o Liturghie la sărbătoare și, împreună cu poporul, am mers numai până la Cocioc și ne-am întors, cu rugăciunile și ecteniile rânduite. După câteva ore, pe seară, a plouat”, a povestit arhimandritul.
Luni, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, Mănăstirea Căldărușani și-a serbat hramul.
Sursa: basilica.ro