Monahia Glicheria Mănăstireanu a trecut la cele veșnice astăzi, în timpul Sfintei Liturghii, după 81 de ani de viețuire mănăstirească

6 Ianuarie 2022 21:18 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, în ziua marii sărbători a Bobotezei - Dumnezeiasca Arătare, chiar în timpul Sfintei Liturghii, la momentul epiclezei „Pe Tine Te lăudăm”, a trecut la cele veșnice monahia Glicheria Mănăstireanu de la Mănăstirea Varatic. Călugărița era în vârsta de 98 de ani, 81 de ani petrecând-i în viața de obște mănăstirească.

Monahia Glicheria a primit la naștere numele Eugenia, fiind una din cei 9 copii (3 surori și 6 frați) ai familiei Elena și Neculai Mănăstireanu. După absolvirea școlii gimnaziale, la vârsta de 17 ani a intrat în viața monahală, la mănăstirea Văratic.

În timpul viețuirii sale ca monahie, a fost un exemplu pentru toate surorile și maicile din mănăstire, prin îmbinarea rugăciunii cu ascultarea, cu smerenia și tăierea voii, atât de necesare vieții monahale. A îndeplinit mai multe ascultări în cadrul mănăstirii; ascultarea ca economă a mănăstirii a îndeplinit-o cu multă responsabilitate, în perioada cea mai grea, atunci când în mănăstire era în vigoare Decretul 401. A fost un exemplu de călugăriță, un model pentru multe generații de monahii, statornică în această viețuire, cu toate greutățile de atunci, din perioada comunismului. A fost primitoare de pelerini, dar și de oaspeți de seamă ce poposeau în căsuța ei, precum Constantin Ciopraga, Liliana Teodoreanu, Draga Olteanu-Matei, medici de renume și alte personalități, care o respectau foarte mult. După anii '90 a fost trimisă la Mănăstirea Războieni, ca egumenă și ca să se ocupe de reînființarea și coordonarea acestei mănăstiri. Fie ca Dumnezeu să-i primească sufletul în Împărăția Cerurilor, să fie o  rugătoare la tronul ceresc și pentru noi, cele care am rămas slujitoare în această viață, în continuare pe pământ, ne-a declarat stareța Mănăstirii Varatic, stavrofora Iosefina Giosanu.

Monahia Glicheria Mănăstireanu a trecut la cele veșnice în timpul Sfintei Liturghii de Bobotează, la momentul epiclezei „Pe Tine Te lăudăm”. Un alt detaliu interesant din viața maicii este că, în fiecare an, ea făcea agapa pentru maicile din cor, având chilia exact langă Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul”.

Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 10:00.

De la același autor

Ultimele din categorie