Monahismul ortodox în imagini

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Monahismul ortodox în imagini

Turnul Mănăstirii Golia din Iaşi va găzdui, timp de o săptămână, o interesantă expoziţie internaţională de fotografie ortodoxă. Vernisajul expoziţiei a avut loc ieri, evenimentul deschizând şirul manifestărilor culturale organizate în Iaşi în perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ieşenii, dar şi pelerinii care se vor afla zilele acestea în trecere prin Iaşi au ocazia să admire o interesantă expoziţie tematică de fotografie, cuprinzând ipostaze ale monahismului ortodox, găzduită, timp de şapte zile, într-un spaţiu cultural de excepţie: Turnul Goliei. Vernisajul expoziţiei, intitulată generic „Monahismul ortodox“,  a avut loc ieri, în prezenţa directorului Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi, Carmen Chiorcea, şi a stareţului Mănăstirii Golia, arhim. Vitalie Danciu. „Până acum câteva zeci de ani nu existau atât de multe fotografii din spaţiul monahal, iar acum există această posibilitate ca oamenii obişnuiţi să se poată bucura de ceea ce oferă acest spaţiu, considerat altădată închis“, a explicat, în deschiderea expoziţiei, arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia. La evenimentul organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică Iaşi“, au participat reprezentanţii OrthPhoto România, cei care au adus expoziţia în Iaşi, clerici, precum şi ieşeni pasionaţi de fotografie. „Avem astăzi bucuria de a participa la o expoziţie de artă creştină. În fiecare fotografie ortodoxă putem intra în dialog cu taina luminii lui Dumnezeu. Privind aceste fotografii, nouă ne revine datoria să înţelegem cum lucrează această lumină a harului asupra omului şi în om“, a subliniat Daniel Mazilu, moderatorul evenimentului. 

Cele 200 de fotografii expuse zilele acestea la Iaşi surprind ipostaze ale vieţii monahale din ţări din centrul şi din sud-estul Europei (Polonia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, România, Grecia, Rusia, Georgia), dar şi aspecte ale vieţii ortodoxe din Africa sau Asia.

Realizate de fotografi profesionişti sau amatori, imaginile vorbesc de la sine despre trăirea ortodoxă, despre sensurile şi frumuseţea vieţii monahale. „Ca şi comunitate, noi, cei de la OrthPhoto, ne-am dorit să prezentăm publicului larg frumuseţile Ortodoxiei prin fotografie“, a explicat Ionuţ Trandafirescu, coordonatorul redacţiei OrthPhoto România.

OrthPhoto, o enciclopedie on-line de fotografie ortodoxă

OrthPhoto este o comunitate creată în mediul on-line, în 2004, formată din fotografi amatori şi profesionişti interesaţi de cunoaşterea şi popularizarea spaţiului ortodox prin fotografie. Astfel, aceşti fotografi, utilizatori ai platformei OrtPhoto, realizează şi prezintă publicului larg fotografii din spaţiul ortodox de pretutindeni. Iniţativa creării acestei comunităţi a aparţinut unui grup de tineri creştin-ortodocşi din Polonia, ulterior proiectul răspândindu-se şi în alte ţări ortodoxe.

Prima expoziţie OrthPhoto a avut loc în 2009, la aniversarea a cinci ani de experienţă în mediul on-line şi a avut caracter general. Expoziţia a poposit atunci şi la Iaşi, fiind găzduită în Sala Gotică, de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“.

Anul acesta, OrthPhoto a propus publicului din România, iar zilele acestea celui din Iaşi, tema „Monahismul ortodox“ deoarece, aşa cum a afirmat ieri, în cadrul vernisajului, Ionuţ Trandafirescu, coordonatorul redacţiei OrthPhoto România, „monahismul ortodox este cel mai reprezentativ aspect din viaţa duhovnicească“. „În spaţiul românesc, această expoziţie a mai poposit la Mioveni şi la Piteşti şi urmează să ajungă la Bacău, Câmpina şi sperăm şi la Bucureşti până la sfârşitul anului. Expoziţia de care dorim să se bucure cât mai mulţi ieşeni cuprinde 200 de fotografii, selectate din 500 de fotografii pe aceeaşi temă. Imaginile surprind aspecte din viaţa monahală din 25 de ţări, iar proiectul cuprinde 102 fotografi implicaţi“, a declarat reprezentantul OrthPhoto România.

Expoziţia „Monahismul ortodox“, deschisă în Turnul Golia din Iaşi, poate fi vizitată în fiecare zi, până pe 16 octombrie, intrarea fiind gratuită.

OrthPhoto cumulează, în momentul de faţă, peste 3.300 de utilizatori din întreaga lume, indiferent dacă ţara de origine este sau nu majoritar  ortodoxă. Fotografiile propuse spre publicare on-line trebuie să respecte, însă, anumite criterii canonice în ceea ce priveşte doctrina ortodoxă. Proiectul este răspândit în mai multe ţări, fiind tradus în zece limbi internaţionale, iar baza de date cuprinde peste 50.000 de fotografii.