Monahul Paulin Clapon, decorat de Armata Română
Marţi, 21 octombrie 2014, părintele Paulin Clapon de la Mănăstirea Petru Vodă, veteran al primei unităţi de paraşutişti militari ai Armatei Române, a fost decorat de către colonelul dr. Doru Constantin Tocilă, comandantul Batalionului 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu“ de la Bacău, pentru meritele sale militare. Evenimentul a avut loc în cadrul unei slujbe de mulţumire oficiate de soborul mănăstirii nemţene.
Oficiali ai Armatei Române au participat marţi la o slujbă de mulţumire oficiată de către soborul mănăstirii nemţene Petru Vodă. Cu acest prilej, au oferit părintelui Paulin Clapon, veteran de război, însemnele onorifice ale paraşutiştilor militari - bereta, insigna şi ecusonul, precum şi o diplomă de excelenţă.
„Acum părintele se află într-o altă armată, cea a lui Hristos“
„În tinereţe, părintele Paulin a zburat cu aripi de metal pe înaltul ţării, ca să ofere acestei ţări linişte, pace, independenţă, ca oamenii să aibă parte de Sfânta Biserică, iar familiile să-şi împlinească idealul lor. Acum, părintele se află într-o altă armată - cea a lui Hristos, având chipul îngeresc, tot cu aripi, după rânduiala Sfinţilor Părinţi Vasile cel Mare, Teodosie cel Mare şi Pahomie“, a subliniat protos. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă.
Monahul Paulin Clapon, în vârstă de 94 de ani, a luptat în al Doilea Război Mondial, făcând parte din prima companie de paraşutişti a Armatei Române de la Popeşti - Leordeni. Din anul 2005 părintele s-a retras la mănăstirea nemţeană, unde a şi fost călugărit. Acţiunea de decorare a veteranilor de război desfăşurată de către Armata Română face parte dintr-o campanie organizată cu ocazia Zilei Armatei Române, ce va fi serbată pe 25 octombrie.
19 ani jumătate în temniţele comuniste
Monahul Paulin (Gheorghe) Clapon a fost combatant activ pe frontul de Răsărit în Al Doilea Război Mondial, luând parte la o sumă de acţiuni de mare vitejie ale paraşutiştilor militari, o tânără armată de elită înfiinţată în 1941, cu câteva zile înainte de intrarea României în războiul de dezrobire a Basarabiei. După întoarcerea de pe front a fost arestat şi a stat în temniţele comuniste vreme de 19 ani jumătate, până la eliberarea din anul 1964, fiind printre ultimii deţinuţi politici eliberaţi de regimul comunist. În închisorile prin care a trecut, în special închisoarea Aiud, Gheorghe Clapon a fost un model de demnitate, integritate şi dârzenie. După săvârşirea întru Domnul a soţiei sale, în anul 2005 a venit la Mănăstirea Petru Vodă, unde a fost tuns în monahism de părintele Justin Pârvu. Amintim că şi părintele Justin Pârvu a fost militar în cadrul trupelor de vânători de munte, Divizia a IV-a, pe acelaşi front de Răsărit.