Muntele Athos, mai sărac de astăzi: Părintele Epifanie, „Chef-ul Sfântului Munte”, a trecut la Domnul

11 Decembrie 2020 11:51 Ortodoxia în lume

Părintele Epifanie de la chilia Mylopotamos a Marii Lavre, supranumit „Chef-ul Sfântului Munte”, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de vineri, 11 decembrie, după o îndelungată luptă cu boala de care suferea.

Părintele Epifanie a fost, unul dintre cei mai cunoscuți monahi din Sfântul Munte, alături de stareţul Efrem de la Vatoped. A fost, fără îndoială, un bucătar talentat cu reţete internaţionale şi cel mai bun ambasador al hranei aghioritice în străinătate. Cartea sa, intitulată „Arta culinară a Sfântului Munte” a fost tradusă şi publicată în 7 limbi.

În toamna acestui an, părintele Epifanie a acordat un interviu Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, în cadul căruia a mărturisit că „pasiunea pentru gătit provine din iubirea și sentimentul de jertfă față de aproapele. Hristos ne-a spus că pentru a fi primii trebuie să îi slujim pe toți: „Care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru”. Desigur, monahismul și gătitul sunt foarte compatibile”.

La începutul anului 2020, Părintele Epifanie a participat împreună cu o echipă de bucătari greci la Jocurile Olimpice culinare desfăşurate luna aceasta la Stuttgart, Germania. Echipa a obţinut o medalie de bronz la una dintre secţiunile concursului gătind mai multe feluri de mâncare de inspiraţie macedoneană.

Ne rugăm ca Hristos, Mântuitorul lumii, să-l odihnească în ceata sfinţilor, unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţa cea fără de sfârşit.

Veşnica lui pomenire!

Ultimele din categorie