Ne-a părăsit un autentic artist! In memoriam Doru Morariu, dirijor al Corului Academic al Filarmonicii din Iași

Social

Ne-a părăsit un autentic artist! In memoriam Doru Morariu, dirijor al Corului Academic al Filarmonicii din Iași

Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit prin concurs dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași, împreună cu acesta continuându-și activitatea muzicală de succes până de curând.

Doru Morariu a venit la conducerea Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii ieșene în noiembrie 1990. A fost un reviriment incontestabil în istoria corului, care a adus notorietate nedezmințită deopotrivă ansamblului și instituției muzicale din Iași, în țară și peste hotare.

Născut în 1951, la Reșița, Doru Morariu a urmat studiile muzicale la Liceul „Ion Vidu” din Timișoara și la Universitatea de Muzică din București. A studiat dirijatul coral cu profesorii Dumitru D. Botez, Silvia Secrieriu, Petre Crăciun și Dorin Pop.

În 1974 s-a întors în orașul natal, Reșița, unde a activat intens ca dirijor al Corului de copii și al Corului de cameră „Miorița”. Rezultatele nu au întârziat să apară. Cu cele două grupuri, dirijorul Doru Morariu a făcut turnee în Italia, Franța și Austria, iar participările la diverse festivaluri și concursuri i-au adus mai multe premii internaționale. În perioada 1976–1990 a organizat cursuri periodice de dirijat coral. De asemenea, a înființat și coordonat Festivalul Coral „Iosif Velceanu” de la Reșița. În 1984 a înființat Concursul de creație corală „Nicolae Ursu”.

Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit prin concurs dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași, împreună cu care și-a continuat activitatea muzicală de succes până de curând.

În 1991 a înființat Corul de copii „Angeli” al Studioului Radio Iași, pe care l-a condus până în 1993. În 1993 a înființat Corul de copii al postului de televiziune „Europa-Nova” din Iași, cu care a susținut concerte și a realizat înregistrări audio și video.

Doru Morariu a fost de asemenea compozitor, creația sa cuprinzând lucrări corale și vocal-instrumentale, unele dintre ele fiind distinse cu premii de creație.

Înzestrat cu un autentic talent muzical, cu o deosebită capacitate de comunicare artistică, eficiență și entuziasm, dirijorul Doru Morariu a reprezentat o incontestabilă personalitate artistică în viața muzicală românească actuală. Prin prezența sa la pupitrul Corului Academic al Filarmonicii, ansamblul artistic ieșean a devenit în ultimele trei decenii unul dintre primele în ierarhia valorică românească.

Sub conducerea sa, Corul Filarmonicii „Moldova” a semnat înregistrări radio, TV și pe disc, nenumărate concerte în Iași, în țară și peste hotare: în Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, în săli celebre precum „Concertgebouw” din Amsterdam, „De Doolen” din Rotterdam, „Gewandhaus” din Leipzig, „Alte Oper” din Frankfurt, la Stuttgart, Haga, Eindhoven, Utrecht, Baden-Baden etc.

În ultimele trei decenii, corul a cunoscut un reviriment spectaculos. A fost un proces asemănător cu cel al nașterii „orchestrei super” a lui Ion Baciu, din anii ’68-’77. Dirijorul Doru Morariu s-a dovedit un veritabil „strateg” în această privință. Opțiunile sale în privința formei tehnice și artistice a coriștilor au fost decise, treptate și ireversibile. Ca și Baciu cu trei decenii în urmă, Doru Morariu a creat mai întâi o punte între Filarmonică și Universitatea de Arte din Iași, de unde a atras voci noi, studenți și absolvenți. A lărgit și diversificat apoi considerabil repertoriul coral și vocal-simfonic, ajungând în scurt timp ca programele prezentate să capteze admirația publicului și artiștilor colaboratori în același timp.

Toți cei care l-au urmărit îndeaproape și i-au stat alături în epoca ieșeană a vieții sale artistice resimt dureros neașteptata sa dispariție. Ne rămân amintiri, înregistrări, regrete!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

(Prof. univ. dr. Carmen Chelaru, secretar muzical al Filarmonicii din Iași în perioada 1987–2016)

Citește despre: