Slujbe de pomenire și procesiune la Monumentul „Crucea Eroilor Neamului”, la Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbe de pomenire și procesiune la Monumentul „Crucea Eroilor Neamului”, la Iași

La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost săvârșită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La eveniment au participat și reprezentanții asociațiilor de revoluționari, precum și oficialități locale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova din Iași. După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a adresat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a vorbit despre importanța familiei creștine în cadrul unei societăți și despre necesitatea cinstirii înaintașilor.

În cadrul Liturghiei au fost pomeniți eroii Revoluției din decembrie 1989. O slujbă de pomenire a fost săvârșită de asemenea la finalul Sfintei Liturghii.

În cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan i-a acordat distincția „Crucea Moldavă” maestrului Doru Morariu, dirijorul Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași.

De la Catedrala Mitropolitană s-a mers apoi pe jos, în procesiune, până la Monumentul „Crucea Eroilor Neamului”, situat lângă Palatul Culturii. Și aici a fost oficiată o slujbă de pomenire de către Părinte Mitropolit Teofan, care a adresat un cuvânt de recunoștință pentru cei ce s-au jertfit acum 30 de ani: „Au trecut trei decenii de la acel decembrie de foc, de lumină, de lacrimi, de durere, de speranță. Atunci s-au auzit cutremurătorul strigăt «Vom muri și vom fi liberi», căci totul era axat pe dobândirea libertății: libertatea cuvântului, libertatea de a merge în orice țară dorești, liberatea în diferite domenii și segmente din viața socială, libertatea credinței. Ne amintim cu evlavie de cele împlinite atunci, în iz de rugăciune și de iertare. Le cerem iertare celor din Iași, din Timișoara, din București, celor din alte zone ale țării, care, majoritatea tineri fiind, au plecat prea devreme din această viață pământească în tumultul acelor evenimente. Le cerem iertare pentru că, acolo sus în Împărăția lui Dumnezeu, privesc la noi și văd marea distanță între speranțele pe care le-au năzuit ei atunci și ceea ce s-a împlinit după 30 de ani”.

Au urmat alocuțiunile reprezentanților asociațiilor de revoluționari și ale autorităților publice, după care s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. Potrivit statisticilor oficiale, la evenimentele din decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 1.142 de persoane, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

Citește despre: