Nevoia de intimitate la copil

Arhiepiscopia Iaşilor

Nevoia de intimitate la copil

Cel de-al şaselea atelier desfășurat în cadrul „Săptămânii pentru familie“ a fost dedicat nevoii de intimitate a copilului.

Nevoia de intimitate la copil a fost tema atelierului desfășurat astăzi, 6 iunie, de la ora 15:00, la Librăria Cărtureşti din Palas Mall, în cadrul seriei de șapte ateliere dedicate nevoilor fundamentale ale copilului. Invitatul acestui atelier a fost Conf. Univ. Dr. Ovidiu Gavrilovici, de la Facultatea de Psihologie și Știintele Educației, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aici susține cursuri de consiliere psihologică, psihoterapie transgenerațională și terapie narativă. Este inițiator și animator al Grupului de Reflecție Narativă la Iași din 2008 și președintele Asociației Psiterra din Iași prin care promovează psihologia și serviciile psihosociale în România.

Nevoia de intimitate se referă la a avea un spațiu al tău sau un loc în care să te poți retrage, a avea un timp doar pentru tine în care să faci ceva ce îți place, în care să nu răspunzi la telefon, în care să stai doar cu tine; a avea obiectele tale personale, inclusiv documente, scrisori, conversații, etc. Înseamnă să poți alege să nu spui, să nu te spui, în ceea ce privește faptele, simțămintele, sentimentele sau ideile tale – acestea au fost principalele direcţii ale atelierului.

„Nevoia de intimitate la copil este o propoziţie, dar dincolo de ea este o anumită înţelegere asupra devenirii unei fiinţe umane, din momentul în care se naşte până când ajunge la senectute. Copilăria este una din etapele vieţii şi de la mijlocul copilăriei încolo apare preadolescenţa, adolescenţa, tânărul adult, adică de la nouă ani până la 21 de ani este forma aceasta de copilărie avansată. În momentul în care copilul mic se transformă şi anatomic, şi biologic, şi psihic apare nevoia a avea relaţii de o anumită calitate. Începe să-i descopere pe ceilaţi ca fiinţe pline de emoţii, pline de intenţii, nu sunt numai ei. Dintr-o dată reuşesc să capteze sau să pună la un loc şi experienţa celuilalt. Aceasta se trăieşte ca un fel de nevoie de intimitate; nevoia de a te deschide şi de a deschide pe celălalt, într-un climat constructiv de apropiere şi de înţelegere” a menționat Conf. Univ. Dr. Ovidiu Gavrilovici.

Acest eveniment organizat de Asociaţia Familia Tradiţională şi Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, desfăşurat sub egida „Săptămâna pentru familie 2015”, face parte din seria de evenimente speciale care au debutat de Ziua Copilului şi care vor culmina cu Marşul pentru Familie organizat duminică, 7 iunie 2015, de la ora 17.00 pe taseul: Parc Copou - Universitate - Fundaţie - Piaţa Unirii - Primărie – capătul Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Citește despre: