„Nivelul de cultură te obligă să ai cunoştinţe religioase“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Nivelul de cultură te obligă să ai cunoştinţe religioase“

Credincioşii din Parohia Toma Cozma din Iaşi au participat joi, 26 februarie 2015, la o întâlnire ce a avut ca temă ora de religie, în contextul disputelor din ultima vreme legate de acest subiect.

În lăcaşul de închinare al Parohiei Toma Cozma s-a desfăşurat, în urmă cu două zile, o întâlnire după oficierea celei de-a patra părţi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul şi a Pavecerniţei Mari. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a menţionat în faţa credincioşilor prezenţi că ultimele săptămâni au fost foarte încărcate pentru creştinii ortodocşi din cauza disputei create pe tema orei de religie. „Foarte mulţi dintre creştinii noştri s-au revoltat, invocând un drept al majorităţii. Ei au considerat că prin cererea pe care trebuie să o înainteze pentru ca ai lor copii să poată studia religia, se pune sub semnul întrebării relaţia de tip democratic. Aceasta deoarece nu minoritatea este chemată să se exprime, ci majoritatea trebuie să se justifice. Prin această provocare, sunt surprinse nişte deficienţe în comportamentul nostru creştin. În primul rând, lumea intelectuală este divizată. Unii susţin religia, iar alţii sunt împotrivă. E foarte probabil ca un profesor de religie să nu ştie chimie, fizică s.a. În acelaşi timp, e puţin probabil ca un cadru didactic de matematică sau fizică să nu ştie deloc religie. Nivelul de cultură te obligă să ai cunoştinţe religioase. Vremea postului trebuie să fie o vreme de redescoperire a colegialităţii şi a unităţii de vedere. Vrem sau nu vrem, atunci când e vorba de religie, toţi suntem convergenţi la vreme de necaz“, a atras atenţia părintele Mihai Mărgineanu.

Intensificarea comunicării dintre părinţi şi copii

A doua provocare semnalată de parohul de la Toma Cozma, cu prilejul disputelor din jurul orei de religie, este legată de faptul că legea a oferit părinţilor dreptul de a alege ca ai lor copii să beneficieze sau nu de această oră. „Din experienţa pe care am avut-o ca profesor de religie imediat după 1990, am descoperit că spiritul religios, evlavia şi pietatea sunt foarte puternice la vârstele mici. Copiii au acea puritate care îi face foarte transparenţi pentru cunoştinţele religioase. Faptul că părinţii sunt chemaţi să se pronunţe este o provocare ce pune sub semnul întrebării o realitate la care nu ne gândim întotdeauna. Cât de mult comunică astăzi părinţii cu ai lor copii? Părintele sau profesorul de religie nu oferă doar educaţie religioasă, ci se împărtăşesc pe ei înşişi acelor suflete nevinovate care sunt copiii. Trăim un mare gol al comunicării între părinţi şi copii, care se va răsfrânge peste ani nefericit în viaţa familiilor. O bună provocare pentru post este intensificarea comunicării cu ai noştri copii“, a remarcat părintele paroh Mihai Mărgineanu, care a amintit apoi că mulţi dintre şcolarii care acum 25 de ani au făcut religia sunt persoane reprezentative pentru societate.

Citește despre: