Noi etape ale proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“
La începutul lunii octombrie, în oraşul Darabani, a avut loc o sesiune de informare în cadrul proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“. La această sesiune au fost prezenţi voluntari ai Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi consilieri în adicţie din cadrul Misiunii Sociale „Diaconia“.
Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ din Iaşi a început din luna mai a acestui an implementarea proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei din România, prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, şi are o durată de 18 luni. Proiectul se desfăşoară în şase localităţi din România şi Republica Moldova, în intervalul aprilie 2011-octombrie 2012, în parteneriat cu Misiunea Socială „Diaconia“ din Republica Moldova. Obiectivul general îl constituie întărirea relaţiilor de cooperare transfrontalieră între organizaţiile implicate în atenuarea traficului şi consumului de alcool/droguri.
În perioada octombrie-noiembrie 2011 se desfăşoară sesiuni de informare privind efectele consumului de alcool asupra sănătăţii publice pentru tinerii cu vârste între 10-20 de ani din unităţile de învăţământ din Vaslui, Botoşani şi Galaţi. Prima sesiune de informare s-a desfăşurat pe 7 octombrie 2011 în oraşul Darabani din judeţul Botoşani. Copiii din şase clase (IX-XII) au participat la o oră interactivă în cadrul căreia s-au purtat discuţii privind atât traficul şi dependenţa de substanţe psihoactive, cât şi aspecte ale codependenţei, alcoolismului şi dependenţei de droguri. Printre elevii Grupului Şcolar Darabani au fost prezenţi voluntari ai Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ şi consilieri în adicţie din cadrul Misiunii Sociale „Diaconia“, partenerul din Republica Moldova. Următoarele sesiuni de informare se vor desfăşura în unităţi de învăţământ din Chişinău, Leova, Orhei, în Republica Moldova. (Ionuţ Ignat)
Cursuri de formare la Chişinău
La Chişinău se desfăşoară, în perioada 19-21 octombrie, un curs de formare pentru responsabili ai comunităţii (profesori, cadre medicale, poliţie, preoţi ş.a.), în cadrul proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“. Prin aceste cursuri se vor oferi informaţii privind traficul şi consumul de alcool/droguri şi strategii de intervenţie. Activitatea reprezintă unul dintre cele trei cursuri de formare care vor avea loc în Republica Moldova al căror obiectiv îl constituie dezvoltarea abilităţilor persoanelor responsabile din comunităţile din zona transfrontalieră de a interveni în problematica traficului şi consumului de alcool/droguri. Activităţile de bază ale proiectului vizează reducerea cererii pe piaţa drogurilor, prevenirea traficului şi consumului de alcool şi droguri, formarea unei reţele primare de intervenţie comunitară, dar şi iniţierea şi dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului şi consumului de alcool şi droguri.